Un francez, care pregătea 15 atentate în Franța înaintea și în timpul Campionatului European de Fotbal Euro 2016, a fost arestat în Ucraina. Președintele Franței, Francois Hollande, confirmă că există riscul atentatelor teroriste la Euro 2016.

Bărbatul a fost reținut la 21 mai în Ucraina, având asupra lui 125 de kg de TNT și un adevărat arsenal de război, a anunțat luni șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Vasil Grițak, citat de France Presse și Agerpres.

"Prins de către serviciile secrete, cetățeanul francez avea cinci puști de asalt Kalașnikov, mai mult de 5.000 de muniții, două lansatoare de rachete antitanc, 125 kg de TNT și 100 de detonatoare", a declarat șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei Vasil Grițak, citat de Agerpres.

Francezul și-a exprimat opoziția față de politica guvernului său privind afluxul masiv de străini în Franța, răspândirea Islamului și a globalizării, potrivit lui Grițak.Individul intrase în contact cu grupări armate ilegale din Ucraina. Francezul era interesat să cumpere arme și explozibili și intenționa să atace lăcașuri de cult frecventate de musulmani și evrei, precum și clădiri administrative în Franța, scrie Reuters, citat de Agerpres.

Acesta se află în custodia poliției ucrainene și urmează să fie extrădat în Franța.

Există riscul atacurilor teroriste la Euro 2016

Între 10 iunie și 10 iulie, întreaga atenție a lumii va fi ațintită spre Franța. Acolo va avea loc cea de-a 15-a ediție a Campionatului European de fotbal, Euro 2016.

România nu va lipsi de la această competiție, iar tricolorii vor disputa meciul de deschidere contra Franței, pe 10 iunie, de la 22:00, pe Stade de France. Echipa României a ajuns în Franța duminică seară.

Președintele Franței, Francois Hollande, a declarat, cu cinci zile înainte de debutul competiției, că amenințarea atentatelor în timpul Campionatului European de fotbal din Franța există, dar nu trebuie niciodată să ne lăsăm intimidați, scrie AFP. El a dat asigurări că Franța are toate instrumentele necesare pentru a asigura securitatea turneului final.

"Această amenințare va fi, din păcate, pentru o lungă perioadă de timp, deci trebuie să luăm toate măsurile pentru a ne asigura că EURO 2016 va fi o reușită", a spus Hollande pentru postul public de radio France Inter, transmite Agerpres.