Generalul Serghei Surovikin, comandantul adjunct al operațiunilor militare ale Rusiei în Ucraina, știa dinainte că șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, plănuia o rebeliune împotriva oficialilor din domeniul apărării de la Moscova.

Dezvăluirea aparține cotidianului New York Times, preluat de Reuters.

Publicația, care citează oficiali americani informați de serviciile secrete americane despre acest subiect, a relatat că responsabilii "încearcă să afle dacă generalul Serghei Surovikin, fostul comandant rus în Ucraina, a ajutat la planificarea acțiunilor lui Evgheni Prigojin la sfârșitul săptămânii trecute".

Prigojin ar fi plecat în exil marți în Belarus, în cadrul unui acord care a pus capăt unei scurte rebeliuni a unor unități Wagner în weekend, în timp ce președintele Vladimir Putin și-a lăudat forțele armate pentru evitarea unui război civil.

New York Times a relatat că oficiali americani au declarat, de asemenea, că există semne că și alți generali ruși s-ar putea să-l fi susținut pe Prigojin.

Reuters nu a fost în măsură să verifice aceste informații în mod independent.

Pentagonul nu a răspuns deocamdată la o solicitare Reuters de a face un comentariu. Nici Kremlinul și nici Ministerul rus al Apărării nu au răspuns pentru moment la întrebările Reuters.