Un miliard de indieni au început să voteze. Mulți cred că știu deja rezultatul
Se estimează că partidul premierului indian Narendra Modi va câștiga alegerile din acest an.
Vineri, cea mai mare democrație din lume a început să voteze în cadrul alegerilor generale, iar cei mai mulți cred că rezultatul va constitui o a treia victorie la nivel național pentru premierul Narendra Modi și pentru partidul acestuia, Bharatiya Janata, scrie The Wall Street Journal.
Alegerile vor dura șase săptămâni traversând în zig-zag întreaga țară, iar voturile celor aproape 970 de milioane de alegători înregistrați vor fi coordonate de aproximativ 15 milioane de funcționari de la secțiile de votare și de un personal specializat în măsuri de securitate.
Alegerile reprezintă o adevărată operațiune logistică desfășurată pe întreg teritoriul, din Munții Himalaya până în păduri și plantații de mango și vor avea loc într-o perioadă marcată de campanii agricole, examene școlare, sărbători și, foarte probabil, de caniculă.
În 2019, partidul de guvernământ și-a adjudecat 303 de mandat în parlamentul cu 543 de locuri și promite ca, de această dată, să obțină rezultate și mai bune. În pofida unei situații economice tulburi la nivelul întregii țări, marcată de șomaj și de inflație, analiștii politici și observatorii estimează că e foarte posibil ca partidul lui Modi să obțină majoritatea.
Dacă partidul lui Modi câștigă, el va fi primul premier indian care obține un al treilea mandat consecutiv după Jawaharlal Nehru, primul lider al țării după câștigarea independenței. Într-o anume măsură, adversarii puteau conta oarecum pe un val de nemulțumiri care le-ar fi permis să se strecoare în față.
"Șarmul" personal al lui Modi este esențial pentru succesul partidului, iar această atracție se datorează mai ales promisiunii sale de a face ca India să devină o țară mai puternică, el punând accentul pe identitatea hindusă. Mulți indieni cred că, în sfârșit, țara a ajuns să fie luată în serios pe scena mondială.
Mesajele din mediile de socializare dedicate lui Modi sunt pline cu întâlnirile pe care el le-a avut cu o serie de lideri străini. Anul trecut, el a fost invitat de Biden să facă o vizită de stat și, pentru a doua oară, a rostit o alocuțiune în fața camerelor reunite ale Congresului.
"Una dintre schimbările cele mai remarcabile semnalate în ultimii 10 ani a fost felul în care politica externă a devenit, mai mult decât oricând, o problemă de masă”, afirmă Milan Vaishnav, directorul Programului dedicat Asiei de Sud, de la Carnegie Endowment for International Peace, o instituție americană.
"Cred că Modi a reușit să facă asta spunând: «Ascultați, ca să ne demonstrăm puterea în afară, trebuie ca mai întâi să fim puternici în țară, iar ca să fim puternici în țară trebuie să dispunem de o anume coeziune socială or, asta o poate face doar solidaritatea hindusă»”, afirmă Vaishnav.
Modi a venit pentru prima oară la putere în 2014, bazându-se pe o campanie împotriva corupției, sporind disponibilitatea Indiei pentru afaceri și înlăturând astfel de la putere Partidul Congresului.
De atunci, Congresul, care, de zeci de ani, era partidul dominant în India, s-a tot zbătut să se redreseze. Analiștii politici afirmă că una dintre cele mai mari probleme ale opoziției o constituie condecerea sa. Mulți indieni văd în Rahul Ghandi, strănepotul lui Nehru, totodată emblema Partidului Congresului, un membru privilegiat al elitei. Asta face ca partidul să fie dezavantajat în fața lui Modi, care mizează tocmai pe obârșia sa umilă ca fiu al unui negustor de ceai.
În ultimii ani, declinul Partidului Congresului a părut să se intensifice. În ultimele alegeri majore la nivelul statelor, partidul a pierdut puterea în două state importante, și asta, în avantajul partidului lui Modi. Anul trecut, peste 20 de partide de opoziție, în frunte cu Partidului Congresului, s-au reunit pentru a forma un bloc menit să înfrunte partidului BJP în alegerile din acest an. Dar coaliția a fost marcată de lupte intestine și de niște sondaje care au plasat-o codașă.
În schimb, politicienii opoziției acuză guvernul lui Modi că sufocă disidența și erodează democrația – acuzație pe care partidul de guvernământ o respinge. Luna trecută, Partidul Congresului a declarat că auoritățile din sectorul fiscal i-au înghețat conturile și le-au confiscat, îngreunându-i astfel campania. Partidul de guvernământ afirmă că nu a fost vorba decât despre o acțiune de rutină vizând colectarea taxelor.
Totuși, greutățile de ordin economic rămân în atenția multora, iar, până acum, politicile economice ale lui Modi s-au soldat cu rezultate amestecate.
Investițiile în infrastructură au îmbunătățit interconexiunile – un adevărat "boom" pentru multe firme de afaceri. Iar eforturile lui Modi de a-i convinge pe producători să se îndepărteze de China, pe fondul tensiunilor dintre Beijing și Washington, au adus în India o serie de companii americane importante – cea mai notabilă fiind Apple.
Dar economiștii afirmă că India încă nu crează locuri de muncă suficiente, locuri de care ar avea nevoie, iar mulți indieni rămân să trudească în ferme pentru venituri infime și nu se aventurează în economia oficială.
Șomajul în rândul tinerilor a atins un procent cu două cifre, în pofida faptului că, în anul fiscal încheiat pe 31 martie, guvernul pare să fi atins un PIB cu o creștere de 8%.
În privința reformelor economice, tot acest al doilea mandat a fost ușor, afirmă Richard Rossow, un expert în politică indiană de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale – o instituție din SUA care urmărește să vadă dacă India adoptă niște măsuri care, în opinia acestuia, ar face ca economia să devină mai competitivă. "Dau vina pe Covid, când de fapt, majoritatea reformelor s-au semnalat tocmai în perioada Covidului”.
Mulți alegători cu greutăți economice votează totuși cu Modi.
Dilip Kumar Patidar, un agricultor de 42 de ani din Guda, un sat din statul Madhya Pradesh, afirmă că, în timpul celor două mandate ale lui Modi, datoriile i-au crescut pentru că prețul alimentelor și cel al îngrășămintelor s-a majorat. Dar îi acordă încredere candidatului BJP, afirmând că el a îmbunătățit infrastructura din sat, respectiv, construind toalete și asigurând apă potabilă curată, în plus el apreciind și programul guvernului Modi pentru alimentație.
"Deși nu avem economii, reușim încă să ne acoperim cheltuielile când vine vorba de alimente”, spune el. Patindar apreciază și faptul că Modi promovează cultura hindusă.
Soția lui Patindar, Chanda Devi, afirmă că și ea intenționează să voteze cu partidul lui Modi.
"Viața nu e ușoară. Dar ar reuși vreun partid să o facă perfectă?”, întreabă ea. "Și cine nu vrea alimente gratuite și niște bani în plus? Modi le dă pe-amândouă”.
Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA
Comentarii