Directorul unei organizații neguvernamentale, cu sediul la Kiev, ce acorda ajutor persoanelor care fugeau din calea persecuțiilor din Belarus, dat dispărut cu o zi în urmă în Ucraina, a fost găsit spânzurat marți într-un parc din capitala ucraineană.

"Cetățeanul belarus Vitali Șișov, dispărut la Kiev ieri (luni), a fost găsit spânzurat astăzi într-un parc din Kiev, în apropiere de locuința sa", au precizat forțele de ordine într-un comunicat, relatează agențiile internaționale preluate de Agerpres.

El ieșise luni dimineață din casă să facă jogging și nu s-a mai întors.

Poliția a deschis o anchetă penală privind crimă cu premeditare, dar a declarat că va investiga toate pistele, inclusiv crimă camuflată în sinucidere.

Organizația belarusă de apărare a drepturilor omului Viasna a indicat pe Telegram că, potrivit unuia dintre amicii lui Șișov, acesta din urmă fusese deja urmărit de ''necunoscuți'' în timpul alergărilor sale de dimineață.

Organizația condusă de Șișov - ''Casa belarusă'' din Ucraina - le acordă ajutor cetățenilor belaruși și tuturor celor care au avut de suferit în urma acțiunilor represive ale regimului Aleksandr Lukașenko, indică Unian.

Cazul lui Vitali Șișov intervine la scurt timp după incidentul de la Jocurile olimpice de la Tokyo cu atleta belarusă Kristina Tsimanuskaia, care a spus că a fost constrânsă să se retragă din competiție și amenințată cu repatrierea forțată pentru critici formulate la adresa federației pe rețelele de socializare.

Atleta de 24 de ani s-a refugiat la Ambasada Poloniei, unde a obținut o viză umanitară.