Un ministru de extremă dreapta al guvernului premierului israelian Benjamin Netanyahu a declarat marți că Gaza nu poate supraviețui ca entitate independentă și că ar fi mai bine ca palestinienii de acolo să plece în alte țări, relatează Reuters.

Ministrul de finanțe Bezalel Smotrich, care conduce unul dintre partidele naționaliste religioase din coaliția lui Netanyahu, a declarat că sprijină apelul a doi membri ai parlamentului israelian care au scris într-un editorial din "Wall Street Journal" că țările occidentale ar trebui să accepte familiile din Gaza care și-au exprimat dorința de a se muta.

Comentariile sale subliniază temerile în mare parte din lumea arabă conform cărora Israelul dorește să-i alunge pe palestinieni de pe teritoriul unde vor să-și înființeze un viitor stat, repetând deposedarea în masă a palestinienilor care a marcat înființarea statului Israel, în 1948.

"Salut inițiativa emigrării voluntare a arabilor din Gaza în țări din întreaga lume", a afirmat Smotrich într-un comunicat. "Aceasta este soluția umanitară potrivită pentru locuitorii din Gaza și din întreaga regiune după 75 de ani plini de refugiați, sărăcie și pericole". El a spus, de asemenea, că o zonă atât de mică precum Fâșia Gaza, fără resurse naturale, nu ar putea supraviețui singură și a adăugat: "Statul Israel nu va mai putea accepta existența unei entități independente în Gaza".

Smotrich a vorbit pe fondul invaziei israeliene în Fâșia Gaza, o enclavă de coastă aflată sub blocadă și condusă de mișcarea islamistă Hamas, care găzduiește aproximativ 2,3 milioane de oameni, majoritatea refugiați după războaiele anterioare.

Palestinienii și liderii țărilor arabe au acuzat Israelul că dorește o nouă "Nakba" (catastrofă), denumirea dată strămutării forțate a sute de mii de palestinieni care au fugit sau au fost alungați din casele lor în urma războiului din 1948, care a marcat întemeierea statului Israel. Majoritatea au ajuns în statele arabe învecinate, iar liderii arabi au spus că orice inițiativă recentă de a-i muta pe palestinieni ar fi inacceptabilă.

Israelul a lansat operațiunea din Gaza ca răzbunare pentru atacul din 7 octombrie al Hamas, soldat cu uciderea a 1.200 de oameni și cu reținerea a aproximativ de 240 ca ostatici. Liderii israelieni au promis că vor distruge Hamas și vor salva ostaticii. Potrivit autorităților sanitare palestiniene, peste 11.000 de palestinieni au fost uciși în timpul bombardamentelor israeliene asupra Fâșiei Gaza de câteva săptămâni, iar porțiuni întregi ale enclavei au fost complet distruse sau ruinate.

Armata israeliană le-a cerut locuitorilor din nordul Fâșiei Gaza să-și părăsească locuințele și să se îndrepte spre extremitatea sudică a teritoriului, unde ar urma să fie mai în siguranță.

Israelul și-a retras armata și coloniștii din Gaza în 2005, după o ocupație de 38 de ani, iar Benjamin Netanyahu a spus că nu intenționează să mențină din nou o prezență permanentă acolo, dar că Israelul va menține controlul asupra securității în Gaza pentru o perioadă nedeterminată.

Cu toate acestea, există prea puține detalii cu privire la intențiile pe termen lung ale Israelului, în timp ce administrațiile unor țări, inclusiv a SUA, cred că Gaza ar trebui să fie guvernată de palestinieni. 

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA