Xie Feng a ajuns la Washington și se declară gata să facă față unor "provocări serioase" în relațiile dintre China și SUA, scrie Le Figaro.

Un nou ambasador al Chinei a sosit marți în Statele Unite și s-a angajat să-și asume "responsabilitatea grea" de a gestiona "provocările serioase" cu care se confruntă  relațiile dintre cele două superputeri.

Xie Feng, un diplomat de carieră cu experiență îndelungată la Washington, a sosit marți la New York, a anunțat ambasada chineză într-un comunicat. El îl înlocuiește pe Qin Gang, care și-a părăsit postul pentru a deveni ministru de Externe.

"În prezent, relațiile China-SUA trec prin dificultăți serioase și se confruntă cu provocări grave", le-a declarat Xie jurnaliștilor prezenți la aeroport, potrivit comunicatului."Simt atât un glorios simț al datoriei, cât și o grea responsabilitate. Eu și colegii mei ne vom confrunta cu dificultăți, ne vom asuma responsabilitățile și ne vom îndeplini misiunea", a adăugat el.

Ambasadorul Statelor Unite în China, Nicholas Burns, a organizat o "cină de adio" pentru Xie înainte de plecarea sa, "într-un moment în care gestionăm relații încă dificile între Statele Unite și China", a spus el pe Twitter. "Aștept cu nerăbdare să lucrez cu el în noua sa ipostază", a adăugat diplomatul american.

Potrivit biografiei sale oficiale, Xie, în vârstă de 59 de ani, este din provincia bogată Jiangsu (est). El a fost anterior ministru adjunct de Externe și reprezentant al ministerului în Hong Kong.Inginer de profesie, a lucrat la Ministerul Afacerilor Externe cel puțin din 1986, petrecând o lungă perioadă în biroul de afaceri nord-americane al ministerului.

A servit de două ori la Washington la începutul anilor 2000, înainte de a deveni ambasador în Indonezia.

Relațiile dintre China și Statele Unite s-au înrăutățit în ultimii ani din cauza tensiunilor legate de comerț, tehnologie, drepturile omului și problema Taiwanului, printre altele.

Sursa: RADOR