Un nou val de atacuri cibernetice din partea hackerilor pro-ruși noname057(16) asupra site-urilor italiene a vizat mai multe instituții publice, printre care Ministerul transporturilor, Autoritatea de Reglementare a Transporturilor și ATAC.

Poliția Poștală a intervenit, iar sistemele rezistă, notează agenția ANSA.

Grupul menționează pe canalul său Telegram cei 20 de militari ucraineni antrenați în Italia pentru a folosi sistemul antirachetă Samp-T și cuvintele premierei Giorgia Meloni de marți, conform căreia nu există condițiile necesare pentru a începe negocierile cu privire la Ucraina.

"Este îngrijorător faptul că, în ultimele săptămâni, s-a înregistrat o creștere a unor 'botnet' de origine recentă și care ar putea fi folosite și de grupurile pro-Rusia în atacuri. Concomitența acestor evenimente nu trebuie subestimată", este opinia dată de expertul în securitate cibernetică Pierluigi Paganini pentru agenția ANSA, cu privire la noul val de atacuri ale hackerilor ruși asupra site-urilor italiene.

"Botnet-urile – adaugă – sunt grupuri de dispozitive compromise și sub controlul unui hacker, care le poate folosi pentru a desfășura diverse activități rău intenționate, inclusiv atacuri DDoS. În ultimele săptămâni, unele botnet-uri au crescut în mod îngrijorător", subliniază expertul, citând un botnet numit HinataBot, "care a luat naștere la începutul anului și care prezintă capacități ofensive și de creștere îngrijorătoare", la fel cum "sunt în consolidare rapidă și alte două botnet-uri, numite 'GoBruteforcer' și 'KmsdBot'".

"Dacă ar fi folosite și împotriva organizațiilor noastre, ne-am putea afla în dificultate serioasă. Aceste botnet-uri pot fi 'închiriate' de către hackeri de diferite tipuri, din grupuri pro-Rusia, precum și de infractorii cibernetici în scopuri de șantaj", a concluzionat Paganini.

Sursa: RADOR