Știri din capitalele Europei, strânse de redacțiile regionale EURACTIV.

VARȘOVIA

Un nou front eurosceptic?: Săptămâna trecută, liderul partidului spaniol de extremă dreapta Vox s-a întâlnit cu Jaroslaw Kaczynski, președintele partidului conservator Lege și Justiție (PiS/ECR) și liderul de facto al Poloniei, pentru a discuta de o potențială alianță în Parlamentul European, după alegerile din mai. Liderul Vox, Santiago Abascal, a spus după întâlnire că discuțiile „progresează în direcția corectă”. Unul dintre eurodeputații polonezi care a asistat la negocieri a spus că și PiS și Vox consideră că „Europa trebuie să fie o uniune de state suverane, nu o federație”. Statele membre trebuie să își exercite un rol mai proeminent în UE, iar competențele Bruxelles-ului în materie de imigrație trebuie limitate, a punctat și Beata Mazurek, purtătoarea de cuvânt a partidului de guvernământ din Polonia. Ea a subliniat că Vox este un partid care, ca și PiS, pune accent pe rădăcinile creștine ale Europei și vrea să protejeze familia tradițională.

Potrivit sondajelor, Vox ar câștiga 12-14% dintre voturi la alegerile europene, ceea ce i-ar conferi aproximativ 8 locuri în Parlamentul European, în timp ce PiS ar putea obține chiar 41% dintre voturi în Polonia. (EURACTIV.pl)

LONDRA

Varadkar este flexibil: Premierul irlandez Leo Varadkar a spus că va conlucra cu „oricine este prim-ministru”, dat fiind că Theresa May s-ar putea confrunta cu o rebeliune a propriului cabinet. Dar unii miniștri ai cabinetului britanic au negat zvonurile privind o revoltă în interiorul guvernului. Într-un interviu acordat televiziunii publice, Varadkar a spus că este important „să nu fim definiți de Brexit”, adăugând că rolul lui ca premier este să limiteze pagubele asupra Irlandei ca urmare a Brexit. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

BERLIN

Atac terorist prevenit: Procurorii din Frankfurt, capitala financiară a Germaniei, au arestat 10 persoane suspectate de plănuirea unui atac terorist, utilizând arme de foc și o mașină.

Manifestul SPD: Circa 200 de delegați ai partidului social-democrat (SPD) au adoptat un manifest pentru alegerile europene, care cere adoptarea unor reforme la nivelul UE în domeniul securității sociale, impozitării și politicilor privind migrația. Acesta este un nou efort al social-democraților de a-și consolida poziția după ce la alegerile parlamentare din 2017  au obținut doar 20,5% din voturi. (Claire Stam, EURACTIV.de)

MADRID

Retorica anti-elite: Liderul de extremă stânga al Podemos, Pablo Iglesias, a revenit cu un discurs vehement împotriva media, pe „cei puternici” și multinaționalele, care „au mai multă putere decât un parlamentar, deși nu au fost votați”. Iglesias, care s-a întors din concediul de paternitate, a cerut publicului să-i dea „putere suficientă pentru a schimba lucrurile”. Podemos a pierdut din susținere în timp ce extrema dreaptă naționalistă a câștigat votanți. (Beatriz Rios, EURACTIV.com)

ATENA

Ziua Independenței: Grecia sărbătorește luni Ziua Independenței, ce marchează 198 de ani de la revoluția grecilor împotriva Imperiului Otoman. Sunt programate parade în toată țara, dar dezbaterea publică este mai degrabă dacă un cântec militar despre eliberarea Macedoniei de otomani poate fi sau nu cântat după acordul privind numele țării vecine, Macedonia de Nord. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr)

Frontul progresiv: Partidul de guvernământ Syriza vrea să creeze o mișcare progresistă, înainte de alegerile europene, împreună cu socialiștii și verzii. Totuși, Pasok, partidul afiliat socialiștilor europeni, se opune acestei inițiative. Oficialii Syriza spun că Pasok a încheiat o înțelegere cu principalul partid de opoziție, Noua Democrație (PPE), cu toate că socialiștii europeni le-au cerut în mod repetat să nu intre într-o coaliție guvernamentală cu conservatorii. (Sarantis Michalopoulos, EURACTIV.com).

PRAGA

Eliminarea obligativității biocombustiililor?: Partidele de opoziție au propus eliminarea obligativității amestecului biocarburanților cu carburanții convenționali, susținând că biocombustibilul de primă generație nu are efecte negative și nu reduce emisiile de dioxid de carbon. Ministerul Transporturilor este de acord cu propunerea, dar premierul ceh Andrej Babiš se opune vehement. Cel mai mare producător de biocarburanți din Cehia este Agrofert, care a aparținut lui Babiš până în 2017, când a transferat controlul către două fonduri fiduciare. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

BUCUREȘTI

Scandalul ambasadei: România își va muta ambasada din Israel la Ierusalim, a spus premierul Viorica Dăncilă duminică, în cadrul Conferinței Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC). Ea a spus că guvernul a finalizat analiza privind mutarea ambasadei din Tel Aviv. Dar președintele Klaus Iohannis a reacționat vehement, spunând că anunțul „demonstrează, încă o dată, totala ignoranță în domeniul politicii externe” a premierului Dăncilă. El a spus că Viorica Dăncilă „se grăbește să facă anunțuri publice fără să existe o decizie în acest sens” și că nu a primit nicio analiză a guvernului. Mai mult, Iohannis a reamintit că decizia finală în probleme de politică externă aparține Președintelui. (EURACTIV.ro)

BRATISLAVA

Pregătiri de anticipate?: Coaliția de guvernare din Slovacia este în pericol de destrămare din cauza unei dispute privind un acord cu SUA privind asistența financiară privind reconstrucția a două aerodromuri militare. Ce spune premierul Peter Pellegrini (Smer, PES) nu este important pentru noi, spune Partidul Național Slovac, care a spus că ascultă doar ce spune președintele Smer, Robert Fico. Dar premierul Pellegrini nu a negat posibilitatea organizării de alegeri anticipate. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

SOFIA

Demisia ministrului justiției: Tsetska Tsacheva a demisionat sâmbătă, în urma articolelor din media bulgară care susțin că ea și alți trei poliiticieni din partidul de guvernământ GERB au cumpărat apartamente de lux la prețuri sub nivelul pieței. Tsacheva a negat că ar fi făcut ceva ilegal și a cerut Comisiei Anti-corupție să ancheteze contractul prin care a cumpărat anul trecut un apartament într-un cartier select din Sofia. Tsvetan Tsvetanov, liderul grupului parlamentar al GERB a negat și el că ar fi avut loc nereguli, dar a mai fost consemnată o demisie, cea a ministrului adjunct al sporturilor, Vanya Koleva.

Nou supraveghetor: Parlamentul bulgar a numit un nou supraveghetor al pieței bancare, în contextul în care țara se pregătește să intre în anticamera euro și în Uniunea Bancară a UE în acest an. Radoslav Milenkov, în vârstă de 46 de ani, a fost desemnat în conducerea băncii centrale pentru un mandat de șase ani, după demisia neașteptată a precedesorului său. (Dnevnik.bg)

LJUBLJANA

Cadru strategic pentru agricultură: Ministrul agriculturii Aleksandra Pivec a prezentat un cadru strategic pentru domeniul agricol după 2021, care include varianta unor subvenții mai mici, conform cu propunerea prezentată de Comisie anul trecut. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

ZAGREB

Îmbunătățirea ratingului: Standard & Poor’s a ridicat ratingul de credit al Croației în zona recomandată pentru investiții, după ce calificativul a stat șase ani în zona „junk”. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

Fondurile pentru campanii: Premierul croat Andrej Plenković susține un nou act normativ care majorează fondurile ce pot fi utilizate în campaniile electorale. Opoziția susține însă că guvernul vrea astfel doar să legitimeze fondurile ilegale utilizate până acum de partidul lui Plenković, HDZ (PPE). (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

BELGRAD

Serbia nu vrea în NATO: Patru din cinci sârbi se opun aderării la NATO, potrivit unui sondaj al Institute for European Affairs. 31% sunt în favoarea cooperării cu NATO, dar 61% se opun, iar majoritatea (63%) crede că aderarea la NATO nu ar aduce niciun beneficiu Serbiei. (Beta-EURACTIV.rs)