Igor Girkin încearcă să pună presiune pe președintele rus, Vladimir Putin, scrie La Libre Belgique.

La un an și jumătate de la începutul invaziei, războiul continuă violent în Ucraina și președintele rus, Vladimir Putin, pare să fie supus la din ce în ce mai multă presiune în propria țară.

Igor Girkin, un om politic ultranaționalist și care a jucat un rol în anexarea Crimeii în 2014, a decis să iasă în față.

Cum? Creând "Clubul patrioților furioși", un grup de opt personalități care urmăresc să apere interesele patrioților ruși, menținând presiunea asupra președintelui Putin, criticat pentru felul lui de a gestiona ofensivele în Ucraina.

Îngrijorat de turnura pe care o ia războiul, Girkin se teme de o înfrângere a rușilor care ar putea duce la un război civil sau la o lovitură de stat pro-occidentală. De aceea, el vrea să acționeze repede într-un război care se eternizează, potrivit Newsweek.

Ideea grupului este deci de a crea "ramuri regionale" și Girkin nu a ezitat să ceară politicienilor să promoveze această inițiativă. El are și scopul de a organiza o conferință în iunie la Moscova pentru a explica "cum poate Rusia câștiga războiul".

Tot potrivit lui Girkin, Ucraina ar fi înclinată să invadeze anumite regiuni rusești, anume Belgorod, Kursk și Briansk.

"Dacă situația actuală continuă, vom fi învinși în acest război". Intervievat de Reuters, acest opozant al lui Putin continuă: "Dacă situația actuală continuă, vom fi învinși în acest război (...). Nu va exista niciun compromis: războiul se va termina fie cu drapelul rus la Kiev, fie cu înfrângerea Rusiei".

Și conchide: "Sarcina noastră este să ne ajutăm țara să evite furtuna care se apropie sau să creăm pozițiile pe care vom acționa în această furtună pentru a împiedica distrugerea Rusiei ca stat și ca civilizație unică". 

****

Cum ar fi încercat șeful Wagner să negocieze cu Kievul  

Nu trece o zi fără să se vorbească despre Evgheni Prigojin, șeful grupului Wagner. În ultimele săptămâni, acesta a criticat armata rusă de repetate ori. Prigojin le-a reproșat soldaților armatei regulate ruse că au fugit de pe pozițiile lor la Bahmut, epicentrul luptelor în estul Ucrainei. El a acuzat de asemenea statul că este incapabil să apere Rusia și ierarhia militară că încearcă să-l "înșele" pe președintele Vladmir Putin.

Washington Post arată că șeful miliției Wagner ar fi încercat să negocieze cu Kievul. Aceste informații provin din faimoasele documente clasificate americane care s-au scurs în presă. Concret, potrivit documentelor, Prigojin ar fi negociat cucerirea Bahmutului. În schimbul retragerii armatei ucrainene din oraș, el propunea să dea Ucrainei informații privind pozițiile trupelor ruse.

Nu se știe însă ce poziții exacte era Prigojin gata sa dezvăluie ucrainenilor. Doi oficiali ucraineni au confirmat pentru Washington Post că șeful Wagner ar fi început într-adevăr, de mai multe ori, negocieri, dar Kievul a refuzat de fiecare dată, temându-se de o capcană. "Kievul a respins această ofertă deoarece ucrainenii nu au încredere în Evgheni Prigojin", relatează Washington Post.

Potrivit documentelor secrete, s-a luat contact - prin telefon, dar și cu prezență fizică - între Prigojin și serviciile de informații ucrainene, de la începutul conflictului. Șeful Wagner ar fi incitat chiar Kievul să atace Crimeea. Dacă Evgheni Prigojin a calificat aceste dezvăluiri din media americană drept "nonsens", partea ucraineană și președinția au reacționat pe ascuns. "E un caz de informații militare", a declarat Volodimir Zelenski, fără a confirma sau infirma.

Dacă informația se confirmă, ar putea fi considerată o trădare de către Moscova și Vladimir Putin. Dar cum nuanța Le Figaro, trebuie să rămânem prudenți față de acest război informațional. Deoarece aeastă afacere ar putea fi și o încercare de destabilizare a Rusiei. 

Sursa: RADOR