„Un politician de nivel scăzut”: Casa Albă îi răspunde lui Raphaël Glucksmann

Administrația Trump a exclus returnarea Statuii Libertății Franței, așa cum a cerut europarlamentarul, și le cere francezilor să fie „recunoscători”, scrie „Le Point” (Franța).
Nu vă atingeți de Lady Liberty! În timp ce Raphaël Glucksmann a făcut furori în acest weekend, cerându-le Statelor Unite „să returneze Statuia Libertății”, pe fondul tensiunilor dintre Europa și Donald Trump asupra Ucrainei, Casa Albă i-a răspuns luni, 17 martie, excluzând categoric returnarea acestui cadou francez inaugurat în 1886.
Jurnalistul Fox News Pete Doocy a întrebat-o pe purtătoarea de cuvânt a Casei Albe: „Va trimite președintele Trump Statuia Libertății înapoi în Franța?” „Absolut nu”, răspunde Karoline Leavitt. „Și sfatul meu pentru acest politician francez de nivel scăzut ar fi să-i reamintesc că doar datorită Statelor Unite ale Americii francezii nu vorbesc germană astăzi, așa că ar trebui să fie foarte recunoscători”.
Tensiuni înainte de convorbirea telefonică Trump-Putin
La congresul partidului Place Publice, Raphaël Glucksmann a tras o salvă împotriva lui Donald Trump, estimând că Statele Unite „au ales să treacă de partea tiranilor", adăugând: „Dați-ne înapoi Statuia Libertății! V-am făcut-o cadou, dar se pare că o disprețuiți. Așa că va fi foarte bine aici, la noi!”
Ieșirea sa coincide cu convorbirea telefonică care este programată să aibă loc marți între Donald Trump și Vladimir Putin. Președintele american speră să-l convingă pe omologul său rus să aprobe un armistițiu de 30 de zile acceptat de Volodimir Zelenski. Donald Trump a vorbit despre o „împărțire a anumitor active”, în special „teritorii” și „centrale energetice”.
Un proiect titanic
Monumentul, conceput de sculptorul alsacian Auguste Bartholdi, cu ajutorul lui Gustave Eiffel pentru armătura metalică interioară, a fost inițial destinat să sărbătorească centenarul independenței americane în 1876. Dar proiectul a fost întârziat, iar statuia, transportată în 350 de bucăți și apoi reasamblată pe o insuliță din largul Manhattanului, a fost în sfârșit inaugurată în 1886. De atunci, ea a devenit o emblemă a Americii, primind milioane de imigranți sosiți pe mare pe Ellis Island învecinată, la mai puțin de 1 km distanță.
Statuia Libertății nu se va întoarce niciodată în Franța, iar Raphaël Glucksmann știe foarte bine acest lucru: după cum notează UNESCO, Lady Liberty aparține statului american.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii