Titlul nu este doar o provocare. Să uităm pentru o clipă (știind că este greu) modul haotic în care Trump își impune politicile în lume. Să uităm de conceptul de justiție (știind că este dureros), pentru că nu va fi luat în seamă la soluția pentru viitorul Ucrainei. Să uităm de retorica agresivă față de „dictatorul” Zelenski, care servește doar consumului intern. Și să încercăm un exercițiu de pragmatism, știind că simplificarea excesivă te poate face să greșești, propune publicația portugheză „Jornal de Notícias”.

Când te uiți la situația de pe teren, care este realitatea? Rușii sunt solid înrădăcinați în Crimeea și în regiunile de est. Ucrainenii nu au fost în stare să le recupereze chiar și atunci când fluxul de bani și de arme occidentale a fost mai generos. Iar costul în vieți omenești este deja insuportabil. Nicio țară nu rămâne viabilă în fața distrugerii continue. Mai devreme decât mai târziu, mamele ucrainene, care trăiesc într-o societate mai deschisă și mai democratică decât cea rusească, își vor împiedica fiii să fie folosiți drept carne de tun.

Când te uiți la masa negocierilor dintre Rusia și SUA, ce remarci? Că americanii oferă teritoriul deja cucerit de Putin și că au adăugat o garanție potrivit căreia Ucraina nu va face parte din NATO. Dar asta nu înseamnă că nu vor exista compensații din partea Rusiei: companiile americane vor fi bine primite și vor avea la dispoziție vastele resurse naturale pe care Rusia le are de oferit. S-a spus foarte clar. Există compensații, nu pentru Ucraina, ci pentru SUA lui Trump.

Și când te uiți la succesivele reuniuni de urgență organizate de Macron, ce remarci? Că principalul punct în discuție este posibilitatea de a trimite trupe europene într-o misiune de menținere a păcii. Pacea pe care o dau drept sigură și în condițiile lui Trump.

Nu, Trump nu va merita niciodată un Premiu Nobel pentru Pace. Dar este foarte posibil ca acesta să pună capăt războiului din Ucraina. Disprețuind aliații democratici și promovând tranzacții murdare cu autocrații. Și, cine știe, poate chiar îi vor da Premiul Nobel. Chiar dacă este unul al unei păci putrede.

(Articol scris de Rafael Barbosa, director adjunct al cotidianului „Jornal de Notícias”)

Sursa: Rador Radio România