E la fel ca Trump, dar mai bun; și, esențial, mai tânăr.

Mult așteptatul anunț prezidențial al guvernatorului de Florida Ron DeSantis s-ar putea să fie mai mult decât un eveniment crucial pentru cursa pentru nominalizarea republicană în 2024. S-ar putea să fie, în primul rând, elementul care determină existența unei curse reale, scrie The Telegraph.

Fostul președinte Donald Trump se comportă similar cu un președinte încă în funcție. Intenționează să obțină nominalizarea în 2024 cum a făcut-o și în 2020: printr-o competiție primară minimă pe care în mare parte o poate ignora, câștigând numai prin aclamații.

Rămâne în continuare marele favorit, dat fiind că mai toți ceilalți candidați nu reușesc să obțină cu regularitate peste 10% în sondaje la nivel național ori în cursele timpurii importante de la nivel de stat.

DeSantis e în prezent singurul care stă în calea încoronării lui Trump. Guvernator cu două mandate, a câștigat anul trecut realegerea cu o marjă zdrobitoare pe un teren aprig contestat, în vreme ce alți candidați susținuți de Trump au pierdut sau au evoluat sub așteptări.

El a acumulat deja o lungă listă de victorii legislative conservatoare, practic în toate domeniile, de la redeschiderea economică post-pandemică până la chestiuni sociale asociate îndeobște „războiului cultural”, Florida devenind pe parcurs un model de guvernare pentru statele republicane.

Drept urmare, DeSantis e unicul candidat republican prezidențial anunțat care are o susținere similară cu a lui Trump. Chiar și după o perioadă mai dificilă, el se poate baza pe susținerea consecventă a aproximativ o cincime din electoratul republican primar. Imediat după alegerilede mijloc de mandat, dezamăgitoare pentru republicani, el părea să aibă o susținere mai mare decât partidul, chiar când acesta se apucase să caute un personaj nou.

DeSantis are un CV convingător și pentru alegerile generale, în caz că ar câștiga nominalizarea. În ciuda pozițiilor sale populiste, a absolvit atât Universitate Yale cât și Facultatea de Drept de la Harvard. După aceea a ajuns ofițer decorat în armată, servind drept consilier juridic al unei unități de forțe speciale a Marinei detașate în Irak. Înainte de a deveni guvernatorul Floridei DeSantis a fost ales în Congres în trei rânduri.

Având 44 de ani, e bine poziționat și pentru a pleda pentru un transfer al puterii între generații, în fața președintelui Joe Biden care are 80 de ani.

Însă combativitatea și disponibilitatea de a se adapta la schimbările apărute în gândirea conservatoare sunt lucrurile care-l recomandă pe DeSantis mai mult decât CV-ul.

Lupta lui DeSantis cu Disney World, o mare atracție turistică din statul său, reflectă noua dorință a republicanului de rând de a se confrunta cu ”capitalismul woke”, nu numai cu guvernul supradimensionat. E dispus să contraatace presa pe care republicanii o consideră coruptă de prejudecăți liberale cel puțin din vremea lui Richard Nixon.

Dacă alți republicani par neliniștiți de anularea deciziei Roe v. Wade de către Curtea Supremă, DeSantis a și acționat în consecință, promulgând în Florida o lege care interzice avortul după șase săptămâni.

Din multe puncte de vedere candidatura lui DeSantis nu se limitează la simpla succesiune ori substituire a lui Trump. Candidează ca succesor al lui, ca un adevărat prinț moștenitor. Însă le oferă republicanilor șansa de a păstra tot ce le place la Trump și de a-i evita în schimb cusururile. DeSantis este un Trump cu mai multă disciplină, cu opțiuni personale mai bune și cu un istoric de victorii electorale.

Problema lui DeSantis e că trebuie să concureze cu Trump cel original înainte de a concura cu Biden. DeSantis a fost obligat să aducă argumente nuanțate pentru a explica de ce e mai bun ca Trump, întrucât el candidează în calitate de continuator al trumpismului. Trump nu trebuie să-și facă astfel de probleme când îl atacă pe DeSantis. Lui Trump nu îi este frică să aducă argumente care ulterior l-ar putea afecta pe el însuși ori alt candidat republican, dacă acele argumente îi pot aduce pe loc victoria contra lui DeSantis.

Modul în care va opta DeSantis să concureze și poate să depășească acest război politic asimetric ar putea fi chestiunea definitorie a alegerilor din 2024, scrie W. James Antle III (redactor politic la Washington Examiner). 

Sursa: RADOR