În Rusia, moralul se degradează în fiecare zi ceva mai mult în confruntarea cu un război nejustificat în opinia multora și cu consecințe economice care afectează viața de zi cu zi a populației.

Sancțiunile impuse de UE nu încetează să întunece viața rușilor, confruntați cu recesiunea economiei lor și cu un război care pare în ochii lor în fiecare zi tot mai nebunesc. 

Sătui de război

Un sondaj realizat la începutul lunii noiembrie de administrația președintelui rus în mai multe regiuni ale țării a demonstrat, de asemenea, această oboseală.

Site-ul rusesc Meduza, cu sprijinul a două surse apropiate de Kremlin, explică faptul că "grupurile de discuții arată clar că rușii nu se simt optimiști în legătură cu viitorul lor și al țării", relatează La Libre Belgique.

"Este indiferență și apatie", afirmă una din sursele media rusești.

Totuși, sursele Meduza spun că nu se așteaptă la mari manifestații anti-război în Rusia. "Oamenii se obișnuiesc cu toate", explică una dintre ele.

Liza, o locuitoare din Moscova de 34 de ani, și-a exprimat la CNN oboseala: "Starea de spirit la Moscova și în țară este acum extrem de întunecată, intimidată și disperată", "Oamenii nu au idee ce s-ar putea întâmpla mâine sau peste un an". 

Privați de economia occidentală

Deja posomorâți, rușii acuză restricțiile UE, explică Liza. "Produsele familiare dispar, începând cu hârtia igienică și cu Coca-Cola, terminând cu hainele".

Deși rezilientă în ce privește reducerea produselor occidentale, Rusia deplânge plecarea companiilor occidentale. "Chiar nu știu cum ajută asta la rezolvarea conflictului, deoarece asta îi afectează pe oamenii simpli, nu pe cei care iau deciziile", se plânge ea.

Serghei Javoronkov, cercetător de politică economică, s-a destăinuit și el la CNN în legătură cu moralul rusesc: "Starea de spirit este din ce în ce mai critică din cauza costului economic și nemulțumirii legate de faptul că situația nu s-a rezolvat, contrar așteptărilor create de Kremlin".

"Este un efect cunoscut: un război scurt victorios poate provoca entuziasm, dar dacă războiul durează la nesfârșit și nu duce la rezultatul dorit, vine decepția", explică cercetătorul.

Sursa: RADOR