Aleksei Navalnîi ar fi fost transferat într-o închisoare cu un regim mai strict. Asociații și avocații săi nu au informații sigure despre locul în care se află principalul opozant al lui Vladimir Putin.

Nici purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin nu are nicio idee. Întrebat miercuri de jurnaliștii ruși despre locul unde se află Aleksei Navalnîi, el a spus că mutarea prizonierilor condamnați dintr-o închisoare în alta nu intră în sarcina Kremlinului. Răspunsul este unul standard din partea lui Dmitri Peskov, fiind folosit la întrebări la care nu dorește să răspundă, notează Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Nici asociații lui Navalnîi nu au nicio informație sigură privind locul în care a fost transferat, după cum a declarat miercuri după-amiază pentru FAZ fostul său șef de cabinet Leonid Volkov.

Există doar presupuneri și o știre a agenției de stat Ria Novosti, de marți seară, potrivit căreia Navalnîi a fost transferat din închisoare în care se afla într-un penitenciar cu un regim deosebit de strict. Se știa de la începutul lunii mai că Navalnîi urma să fie dus în celebrul lagăr de prizonieri IK-6 din Melecievo. Acolo, un deținut primește mai puțini vizitatori, precum și mai puține scrisori și pachete.

Potrivit apropiaților săi, nu este clar dacă Navalnîi a ajuns acolo. Când avocatul principalului opozant al regimului de la Kremlin a vrut să vorbească marți cu el la închisoarea din Pokrov,  el a fost ținut la intrare și apoi i s-a spus că Navalnîi nu se mai află acolo. Informația a fost transmisă pe Twitter de purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, aflată în exil, Kira Iarmiș.

Avocatul nu a primit nicio informație despre locul în care se află acum Navalnîi. Nici avocatul, nici familia lui Navalnîi nu au fost informați despre transferul într-o altă închisoare.

IK-6 este una dintre cele mai proaste închisori din țară.

Problema nu este doar că Navalnîi este transferat într-o închisoare cu condiții de viață semnificativ mai proaste, spune Iarmiș: „Atâta timp cât nu știm sigur unde se află Aleksei, el este singur cu sistemul care a încercat să-l ucidă înainte”.