Politicile președintelui Xi Jinping au „îngrozit” clasele bogate în ultima vreme, iar acum, odată cu relaxarea politicii zero covid, mulți își pun planurile de emigrare în aplicare, scrie publicația elenă Money Review.

După ce China și-a deschis granițele, doritorii pot călători de acum în străinătate pentru a vedea proprietăți imobiliare și pentru a-și face planurile de relocare. Datele deținute de compania Henley & Partners arată că programul Golden Visa al Greciei este al doilea cel mai popular în rândul chinezilor, după programul similar al Portugaliei.

În ultimii doi ani, acțiunile președintelui Xi împotriva unor sectoare precum tehnologia și real estate, precum și promovarea planului său de „prosperitate comună” au generat îngrijorare în rândul bogaților Chinei, care până acum erau obișnuiți să își poată spori averea atâta timp cât nu contestau în public Partidul Comunist. Îngrijorările lor s-au intensificat după luna octombrie și congresul partidului care a sporit puterea politică a lui Xi.

„Aș spune că în ultimele șase luni, lumea s-a săturat cu adevărat. Prin urmare, asistăm la o creștere a numărului de întâlniri cu consultanții noștri”, a declarat pentru Bloomberg Feruza Djamalova, avocat la firma canadiană de avocatură Sobirovs, specializată în imigrație.

„Acum, clienții noștri din China sunt dornici să se mute și vor să facă acest lucru cât mai repede posibil”.

Înainte de pandemie, China se confrunta cu ieșiri de capital de aproximativ 150 de miliarde de dolari pe an ca urmare a oamenilor care plecau în străinătate, dar această valoare este de așteptat să fie mai mare în acest an, deoarece chinezii nu au putut călători în străinătate în ultimii trei ani, conform economistului Alicia Garcia Herrero de la Natixis.

China are a doua cea mai mare populație de persoane superbogate după SUA, peste 32.000 de chinezi deținând peste 50 de milioane de dolari, potrivit datelor Credit Suisse.

Emigrarea celor bogați a început încă de anul trecut, aproximativ 10.800 de chinezi bogați stabilindu-se în străinătate în 2022. Doar Rusia a pierdut mai mulți oameni bogați, potrivit datelor deținute de New World Wealth.

Compania de consultanță pentru emigrarea investitorilor Henley & Partners a observat că interesul chinezilor a crescut de patru ori atunci când granițele Chinei s-au deschis. Emigrarea era la niveluri scăzute la începutul pandemiei, dar cererile în acest sens s-au dublat în 2022.

Juwai IQI, o firmă imobiliară care vinde proprietăți în străinătate clienților din Asia, spune că interesul cumpărătorilor chinezi a scăzut cu 26% în 2021 și cu 11% în 2022, dar a crescut în acest an cu 55% până în acest moment.

Denny Ko, avocat din Hong Kong specializat în migrație, având drept clienți chinezi bogați, spune că cei cu adevărat bogați și-au făcut planurile de emigrare cu ani în urmă, așa că cei care acum analizează opțiunile se află la un nivel de venit mai mic, adică fac parte din nivelurile superioare ale clasei de mijloc, sunt oameni de afaceri și directori de rang înalt.

Sursa: RADOR