Unde sunt pământurile rare din Ucraina și de ce le vrea Trump?

Peste 50% din resursele de pământuri rare ale Ucrainei se află în regiuni anexate ilegal de Vladimir Putin și parțial ocupate de forțele sale.
Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat că dorește ca Ucraina să plătească pentru sprijinul financiar și militar, oferind Washingtonului acces la resursele mari de minerale critice, încă neexploatate ale țării, relatează The Independent.
El a spus că SUA au acordat până acum Ucrainei aproape de 300 de miliarde de dolari.
"Dorim să facem o înțelegere cu Ucraina", a declarat Trump.
Ucraina se află pe unul dintre cele mai mari zăcăminte de minerale esențiale din Europa, inclusiv litiu și titan. Mare parte din resurse sunt neexploatate.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski încearcă de ani de zile să dezvolte aceste resurse, estimate a fi în valoare de peste 12 trilioane de lire sterline, pe baza cifrelor furnizate de Forbes Ucraina.
În 2021, el a oferit investitorilor externi scutiri de taxe și drepturi de investiție pentru a ajuta la exploatarea acestor minerale. Aceste eforturi au fost suspendate un an mai târziu când Rusia a invadat Ucraina.
Aceste minerale rare sunt vitale pentru vehiculele electrice și alte echipamente necesare pentru o energie verde, precum și pentru producția de apărare.
Estimările bazate pe documente guvernamentale sugerează că resursele Ucrainei sunt, de asemenea, foarte variate. Foreign Policy a scris că Ucraina deține "zăcăminte relevante din punct de vedere comercial de 117 din cele 120 de minerale industriale cele mai utilizate în peste 8.700 de zăcăminte".
Printre aceste resurse se află o jumătate de milion de tone de litiu, neexploatat. Acest lucru face din Ucraina cea mai mare resursă de litiu din Europa.
Nu este surprinzător că Trump pare dornic să beneficieze de aceste resurse, mai ales că China rămâne un jucător cheie în exploatarea mineralelor, precum titanul.
Dar invazia lui Vladimir Putin nu numai că a întârziat planurile Ucrainei de a extrage aceste minerale, ci a dus și la distrugerea și apoi ocuparea unor zone bogate în aceste resurse.
Peste 6 trilioane de lire sterline din resursele minerale ale Ucrainei, care reprezintă aproximativ 53% din total, se află în cele patru regiuni anexate ilegal de Putin în septembrie 2022 și din care armata rusă ocupă o zonă considerabilă.
E vorba de Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson.
Peninsula Crimeea, anexată și ocupată ilegal de forțele lui Putin în 2014, deține, de asemenea, minerale în valoare de aproximativ 165 de miliarde de lire sterline.
Regiunea Dnipropetrovsk, care se învecinează cu regiunile ocupate Donețk și Zaporojie, și amenințată în prezent de avansul armatei rusești, are resurse minerale de 2,8 trilioane de lire sterline.
China e țara cu cele mai mari resurse de pământuri rare - circa 95% din total.
Comentarii