Ungaria ar putea ratifica în toamnă aderarea Suediei la NATO, decizia Turciei de a susține candidatura Suediei a deschis calea consolidării alianței într-un moment de necesitate, a afirmat un parlamentar al partidului de guvernare, citat de Reuters.

Deputatul ungar Zsolt Nemeth a declarat că nu este nevoie să fie convocată mai devreme o sesiune extraordinară a parlamentului pentru aprobarea deciziei, întrucât ratificarea aderării Suediei de către Turcia va avea loc ulterior.

Premierul naționalist al Ungariei, Viktor Orban, a amânat ratificarea, însă ministrul de externe a declarat la începutul lunii iulie că Budapesta nu va întârzia acest proces dacă Turcia va renunța la opoziție - ceea ce s-a întâmplat luni, înaintea summitului NATO de la Vilnius.

"Noi ne vom relua activitatea la jumătatea lunii septembrie", a declarat Nemeth, șeful Comisiei pentru Afaceri Externe a parlamentului ungar, pentru postul privat InfoRadio. Nu este nevoie să ne întrunim mai devreme, întrucât președintele Tayyip Erdoğan nu va transmite ratificarea aderării Suediei la NATO către parlamentul turc până înainte de reluarea lucrărilor acestuia, în toamnă, a spus Zsolt Nemeth.

Suedia și Finlanda au solicitat în 2022 aderarea la NATO ca reacție la invadarea Ucrainei de către Rusia, renunțând la politicile de nealiniere militară implementate în deceniile Războiului Rece. Ankara s-a opus mai multe luni ratificării, acuzând Suedia că face prea puțin împotriva persoanelor pe care Turcia le consideră teroriste, în principal membri kurzi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în afara legii.

În Ungaria, procesul de ratificare a rămas blocat în parlament din iulie 2022, Orban exprimându-și îngrijorarea cu privire la aderarea țărilor nordice la NATO. Parlamentarii ungari au aprobat cererea Finlandei la sfârșitul lunii martie. 

Sursa: RADOR