Europa a amenințat Ungaria că o va priva de mai multe miliarde de euro provenind din pachetul european, pentru încălcări constatate ale statului de drept, scrie La Libre Belgique.

Parlamentul ungar a adoptat luni primele măsuri anticorupție destinate să liniștească temerile Comisiei Europene, care blochează fonduri de miliarde de euro, în așteptarea unor reforme privind statul de drept.

Două amendamente au fost adoptate cu o largă majoritate, potrivit rezultatelor votului comunicatre pe site-ul de internet al Parlamentului.Unul dintre ele trebuie să permită cetățenilor să facă plângere la tribunal dacă estimează că parchetul a pus capăt arbitrar unei anchete de corupție. Un al doilea text vizează întărirea transparenței procesului legislativ: el cere îmbunătățirea dezbaterii publice, în situația în care majoritatea legilor sunt adoptate astăzi fără consultare prealabilă.

O "autoritate independentă" va fi de asemenea înființată pentru a controla mai bine utilizarea fondurilor UE: o măsură care va fi adoptată până marți.Comisia a propus în septembrie să priveze Ungaria de 7,5 miliarde de euro, trimițând mingea la Consiliu, instituția care reprezintă statele membre. Guvernul ultra-conservator Viktor Orban este suspectat de Bruxelles că slăbește statul de drept și folosește banii europeni pentru a-și îmbogăți apropiații.

Măsuri ineficace?

Budapesta a promis în total 17 măsuri cheie, dintre care unele adoptate prin simplu decret, pentru a remedia "lipsurile" și "carențele" denunțate de Bruxelles în procedurile de achiziții publice și a preveni conflictele de interese. Guvernul speră să scape de sacțiune și să convingă Bruxellesul să deblocheze planul său de relansare post-Covid (subvenții de 5,8 miliarde de euro), fonduri de care țara, confruntată cu o inflație galopantă și un forint în cădere liberă, are nevoie mai mult ca oricând.

Ungaria este singura țară din Uniunea Europeană al cărei plan tot nu a fost aprobat de Comisiea Europeană, din aceleași motive legate de respectarea statului de drept.

ONG-ul Transparency International, care clasează Ungaria pe penultimul loc în Uniunea Europeană în materie de corupție, s-a declarat totuși "sceptică" în legătură cu eficacitatea măsurilor, atât "a fost de pervertit sistemul" de la revenirea la putere a dlui Orban în 2010.

sursa: RADOR