Parlamentul de la Budapesta a amânat pentru toamnă ratificarea aderării Suediei la NATO. Nici Turcia nu a ratificat aderarea țării nordice la Alianță.

Într-o postare pe Facebook, Agnes Vadai, un parlamentar al partidului de opoziție Coaliția Democrată din Ungaria, a scris miercuri că premierul ungar Viktor Orban și partidul său de guvernământ Fidesz nu vor programa un vot privind aderarea Suediei săptămâna viitoare, ultima a actualei sesiuni parlamentare, scrie AP.

Un alt parlamentar de la Coaliția Democrată a confirmat, de asemenea, că votul va fi amânat.

Ungaria și Turcia sunt singurele țării care nu au ratificat aderarea Suediei la NATO.

Suedia și Finlanda au renunțat la neutralitatea militară de lungă durată după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.

Oficiali maghiari de rang înalt spun că susțin cererea de aderare a Suediei, în timp ce trimit cereri vagi la Stockholm cu condiții pentru aprobarea aderării.

În martie, Ungaria a trimis o delegație în Suedia și Finlanda pentru a soluționa "disputele politice" care născuseră îndoieli în rândul unor parlamentari Fidesz privind aderarea acestei țări la NATO.

Guvernul lui Orban a susținut că politicienii suedezi au spus "minciuni flagrante" cu privire la starea democrației Ungariei, ceea ce - a spus el - i-a făcut pe unii parlamentari să fie nesiguri dacă să susțină cererea de aderare.

Incertitudinea e amplificată și de obiecțiile Turciei, pe fondul acuzațiilor că Stockholm e prea blând cu grupările pe care Ankara le consideră organizații teroriste.

Erdogan a spus recent că NATO nu ar trebui să parieze pe faptul că țara sa va aproba cererea Suediei de aderare înainte de summitul din 11-12 iulie de la Vilnius, Lituania, deoarece națiunea nordică nu a răspuns pe deplin preocupărilor de securitate ale Turciei.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că va convoca o întâlnire pe 6 iulie la Bruxelles pentru a încerca să depășească obiecțiile Turciei.

La reuniune vor participa miniștri de externe, șefi ai serviciilor secrete și consilieri în domeniul securității naționale din Turcia și Suedia.