Ministerul de externe de la Kiev a confirmat că participarea deplină a ministrului de externe Dmitro Kuleba la întâlnirea oficială a miniștrilor de externe din statele NATO, care are loc la București, a fost blocată la cererea Ungariei.

Financial Times a fost prima publicație care a scris că Ungaria s-a opus participării ministrului ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, la sesiunea oficială, astfel că oficialul ucrainean este nevoit să se întâlnească cu omologii la o cină separată. Ministerul de externe de la Kiev a confirmat pentru Evropeiska Pravda că Dmitro Kuleba va purta discuții cu miniștrii NATO, în cadrul unei întâlniri separate, special organizată de secretarul general al Alianței.

"După cum știți, Ungaria blochează reuniunile Comisiei NATO-Ucraina la un nivel superior ambasadorilor din anul 2017. Pentru a depăși formal veto-ul ungar, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a organizat o întâlnire separată a miniștrilor de externe ai Alianței și cu ministrul ucrainean. La această întâlnire, Dmitro Kuleba și omologii săi străini au discutat despre asistența militară suplimentară acordată Ucrainei și restabilirea infrastructurii energetice ucrainene", a explicat Oleh Nikolenko, reprezentantul Ministerului de externe ucrainean.

Reprezentantul diplomației ucrainene a adăugat că, în cadrul vizitei sale la București, ministrul Dmitro Kuleba are și o serie de întâlniri bilaterale.

Evropeiska Pravda amintește că, în primele săptămâni ale invaziei ruse, Ungaria și-a suspendat dreptul de veto, iar Dmitro Kuleba a fost invitat și a participat la reuniunile oficiale ale NATO.

Sursa: RADOR