Nepszabadsag, ziarul cu cel mai mare tiraj din Ungaria, a anunțat că își suspendă activitatea, jurnaliștii și mai mulți politicieni de opoziție punând decizia pe seama presiunilor guvernamentale, relatează BBC News.

UPDATE 10/10

Nepszabadsag, va fi vândut, a anunțat redactorul șef.

+++

Jurnaliștii susțin că a fost vorba de un "puci” – ei fiind anunțați de suspendarea activității sâmbătă, când au fost împiedicați să intre în sediul publicației.

”Suntem șocați. Bineînțeles că vor încerca să o prezinte ca pe o decizie de afaceri, dar nu acesta este adevărul”, a spus un jurnalist citat de AFP sub acoperirea anonimatului. De altfel, proprietarii publicației au precizat că a fost o decizie de afaceri, urmare a scăderii vânzărilor.

Mediaworks, care a cumpărat Nepszabadsag în 2014, a afirmat că vânzările au scăzut cu 74% în ultimii 10 ani. În pofida acestor scăderi, publicația are mai multe exemplare vândute decât restul ziarelor la un loc și a încheiat anul trecut pe profit.

Proprietarii au precizat că activitatea publicației va rămâne suspendată până când se va lua o decizie în vederea ”unui nou model de business”.

Nepszabadsag l-a criticat adesea pe premierul Viktor Orban, inclusiv în ceea ce privește referendumul privind respingerea cotelor obligatorii de refugiați, organizat săptămâna trecută. De asemenea, jurnaliștii au scris despre presupuse cazuri de corupție în care sunt implicați înalți oficiali ungari.

Jurnalistul de investigație Pal Daniel Renyi, de la publicația independentă 444.hu, a scris că ”nimeni nu ar trebui să aibă dubii asupra faptului că Nepszabadsag este victima unei manevre politice".

Guvernul Orban a fost acuzat în repetate rânduri că a folosit presa drept portavoce a Executivului. Criticii lui Orban susțin că mai multe publicații au fost cumpărate de aliații premierului. 

Uniunea Europeană a criticat acțiunile lui Orban împotriva mass-mediei, dar nu au luat niciun fel de măsuri.

Partidele de opoziție afirmă că măsura demonstrează că Viktor Orban vrea să suprime libertatea presei și să controleze complet media. Partidul Socialist a sulbliniat că ziua de sâmbătă a fost o una "neagră pentru presă”.

Publicația proguvernamentală Magyar Idok a susținut că suspendarea a avut motivații pur economice, iar site-ul Origo, proguvernamental și el, a susținut că de vină sunt pierderile financiare și scăderea tirajului.

Un ministru a ajuns cu elicopterul la o nuntă

Nepszabadsag este principalul cotidian de centru-stânga din Ungaria, independent din punct de vedere politic, dar de multe ori a sprijinit opoziția de stânga. Nepszabadsag a închis atât versiunea print, cât și pe cea online.

În ultima ediție, Nepszabadsag a scris că un ministru al Guvernului Orban, Antal Rogán, a folosit un elicopter pentru a ajunge la o nuntă.

Mii de persoane au protestat, sâmbătă, în fața Parlamentului de la Budapesta față de decizia de a suspenda ziarul. 

Ceea ce s-a întâmplat cu Népszabadság seamănă cu cazul Origo, unul dintre cele mai influente site-uri din Ungaria, relatează Euronews.

Editorul-șef a fost concediat de Magyar Telekom (subsidiară a Deutsche Telekom) după ce Origo a scris despre vizitele secrete ale ministrului János Lázár. Apoi, Origo a fost preluat de o companie care are legături cu apropiații directorului Băncii Centrale, György Matolcsy. După preluare, site-ul a încetat să mai critice Guvernul Orban. 

Sâmbătă au apărut speculații privind vânzarea publicației către un aliat al premierului, dar Mediaworks, deținuță de un trust media austriac, nu a făcut nicio referire la această posibilitate.