Ungaria este gata să ajute în continuare Ucraina pe bază bilaterală, dar nu va sprijini un nou împrumut al UE în acest scop, a declarat luni la Sofia ministrul de externe ungar Peter Szijjarto.

Referindu-se la proiectul legislativ ce ar urma să fie prezentat săptămâna aceasta de Comisia Europeană privind un ajutor lunar de 1,5 miliarde de dolari pentru a acoperi necesitățile financiare ale țării devastate de război, Peter Szijjarto a amintit, în cadrul unei reuniuni a șefilor diplomațiilor din Inițiativa Central-Europeană, că Ungaria a susținut "cu zeci și sute de milioane de euro" instituțiile medicale, de învățământ, culturale și religioase din Ucraina încă înainte de război, relatează MTI, preluată de Agerpres.

"Suntem gata să continuăm să susținem Ucraina pe baza unui acord bilateral", a precizat el.

În același timp, a notat ministrul, Ungaria "categoric nu va susține un împrumut comun al UE" în acest scop deoarece "am mai făcut acest lucru o dată. Am susținut împrumutul comun al UE din timpul pandemiei și a fost mai mult decât suficient", a insistat Szijjarto.

Ministrul de externe ungar a mai afirmat, referitor la sancțiunile adoptate împotriva Rusiei în răspuns la atacul său din Ucraina, că măsurile au avut efectul opus celui promis la implementarea lor: "Brutalitatea războiului crește și economia europeană, mai curând decât cea rusă, a fost pusă în genunchi", a spus el.