Guvernul ungar a renunțat la planul de a crea un sistem de tribunale administrative, a anunțat ministrul justiției, Judit Varga, transmite Reuters, citând MTI.

În schimb, spune ministrul, Budapesta va aproba o serie de legi în vederea accelerării cazurilor administrative în instanță.

În mai, Guvernul ungar a anunțat în mod neașteptat că suspendă pe termen nedefinit lansarea unui nou sistem de tribunale administrative pentru a permite ca disputele privind independența justiției să fie rezolvate. 

Schimbările din sistemul judiciar propuse de partidul de guvernământ Fidesz au dus la un conflict cu Uniunea Europeană, care consideră că așa-zisele reforme ale premierului Viktor Orban amenință democrația și statul de drept. Orban a respins acuzațiile privind erodarea sistemului "checks&balances".

'Guvernul consideră că instanța trebuie să fie protejată de dispute inutile și de aceea va menține un sistem de instanțe unificat și nu va crea un sistem independent de instanțe administrative'', a explicat Varga pentru agenția ungară de presă MTI, relatează Reuters.

Ungaria a adoptat anul trecut o lege pentru crearea unor tribunale administrative, care ar fi fost supravegheate direct de către ministrul justiției. Inițiativa a fost criticată de Comisia de la Veneția și de Bruxelles, oficialii europeni susținând că ar fi permis amestecul politic în chestiuni judiciare. Tribunalele administrative ar fi urmat să se ocupe de cazurile legate de afaceri guvernamentale, precum fiscalitatea și alegerile.