Guvernul ungar a anunțat miercuri o "stare de urgență" pentru a răspunde crizei energetice, cu o creștere prevăzută a producției de cărbune și apelul către gospodării să-și restrângă consumul.

"Situația este extrem de dificilă peste tot în Europa din cauza războiului (din Ucraina) și a sancțiunilor decise ca reacție la acesta. A venit deci momentul să declarăm stare de urgență", a afirmat Gergely Gulyas, șeful de cabinet al prim-ministrului Viktor Orban, într-o conferință de presă la Budapesta.

În fața creșterii prețurilor și a "incertitudinilor" care apasă asupra aprovizionării iarna viitoare, o serie de măsuri vor intra în vigoare la începutul lui august.

Printre punctele cele mai notabile, guvernul "a decis să crească puternic producția de lignit", un tip de cărbune extras și consumat esențialmente local.

În paralel, marea centrală termică de la Matra, situată în masivul muntos din nordul țării, "trebuie să fie relansată imediat", a subliniat dl Gulyas, un pas înapoi de la angajamentele climatice ale țării.

Centrala, oprită de la jumătatea lui 2021 din cauza unor probleme tehnice, ar fi trebuit în mod normal să fie reconvertită pentru a reduce emisiile poluante.

Producția de gaz pe teritoriul ungar va fi de asemenea crescută și sursele de aprovizionare diversificate.

Săracă în resurse naturale, Ungaria importă în prezent 65% din petrolul său din Rusia și 80% din gaz.

O altă măsură: particularii "care consumă mai mult gaz și electricitate decât media vor trebui să-și modereze consumul sau să plătească surplusul la prețul pieței".

Potrivit șefului de cabinet, un sfert din populație ar putea fi afectată.

Din 2012, ungurii beneficiază de tarife reglementate, care sunt în prezent de cinci ori mai mici decât ar plăti în caz de liberalizare a sectorului.

În sfârșit, guvernul "va prelungi durata de exploatare" a reactoarelor vechi de la centrala nucleară de la Paks, aproape de Budapesta, construite în anii 1980 și care riscă acum să rămână operaționale până în 2047. Un proiect de extindere a fost atribuit gigantului nuclear rus Rosatom în 2014, dar este în întârziere și punerea în funcțiune a noilor tranșe a fost amânată pentru 2030 cel mai devreme.

sursa: RADOR