Președintele Ungariei, Janos Ader, a promulgat luni legea care stabilește noi cerințe pentru universitățile străine și care ar putea duce la închiderea Universității Central-Europene (CEU), finanțată de miliardarul american George Soros.

Într-o declarație acordată agenției de presă MTI, Janos Ader și-a exprimat convingerea că noua lege nu încalcă libertatea academică și legislația internațională. El a cerut Guvernului de la Budapesta să discute cu universitățile pașii de urmat, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

În ciuda protestelor publice, legea a fost promulgată de executivul condus de premierul Viktor Orban după o procedură rapidă. Actul normativ prevede nerecunoașterea diplomelor emise de instituții de învățământ străine care nu au corespondent în țările de origine ale respectivelor instituții. 

În capitala Ungariei, zeci de mii de manifestanți - 80.000, potrivit unor estimări - i-au cerut duminică președintelui să nu promulge legea. Presa independentă ungară a scris că acesta este cel mai mare protest față de Guvern, întrecându-l pe cel din octombrie 2014, împotriva unei taze pe internet, care a scos în stradă între 30.000 și 40.000 de oameni.

Termenul pentru semnătura prezidențială expira luni, la miezul nopții.

CEU, cu predare în engleză, s-a deschis la Budapesta în 1991. Condiția privind campusul din statul de origine reprezintă o problemă numai pentru CEU, deoarece toate celelalte universități străine din Ungaria au deja astfel de campusuri. 

Faptul că CEU este o țință directă a Executivului de la Budapesta o arată și acuzațiile pe care premierul Viktor Orban le-a făcut la adresa universității finanțată de George Soros, potrivit cărora aceasta a "trișat" în procesul de acordare a diplomelor și încalcă reglementările ungare.

Premierul a criticat și organizațiile neguvernamentale finanțate de Soros, care, susține el, urmează modelul de "Societate Deschisă" și contravine "democrației iliberale" pe care o preferă el, asta, deși însuși Viktor Orban a beneficiat de o bursă finanțată de Soros. Acum, afirmă că ONG-urile care primesc fonduri din străinatate se amestecă în afacerile ungare.

Primarul orașului Arad, Gheorghe Falcă, și cel din Oradea, Ilie Bolojan, au anunțat că doresc să găzduiască prestigioasa instituție în localitățile pe care le conduc.