Știri din capitalele europene, aduse de redacțiile regionale EURACTIV.

LJUBLJANA

Susținere pentru Orban: Jean-Claude Juncker, șeful Comisiei Europene, este cel care a pornit lupta cu premierul ungar Viktor Orbán și ar trebui să se abțină de a la a se amesteca în politicile de partid, spune liderul Partidului Democrat din Slovenia (SDS).

„Dacă citești presa europeană, se vorbește doar de Orban care îl atacă pe Juncker, dar Juncker a fost cel care a pornit conflictul. Ca președinte al Comisiei, ar trebui, în opinia mea, să nu se bage în afacerile partidelor”, a spus Janez Janša, aflat acum în opoziție după ce a fost de două ori prim-ministru.

Janša este un aliat al lui Orbán și SDS este membru PPE la fel ca și Fidesz, formațiunea condusă de premierul maghiar. SDS a anunțat deja că va vota în 20 martie împotriva excluderii Fidesz din rândul popularilor. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

LONDRA

Amânarea Brexit: Camera Comunelor a votat joi pentru amânarea Brexit, astfel că Marea Britanie ar putea rămâne în UE și după 29 martie, dacă toate statele europene aprobă o cerere ce urmează să fie formulată de guvernul condus de Theresa May. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

SOFIA

Gaz din Azerbaidjan: Gazul importat din Azerbaidjan va represzenta o treime din consumul total al Bulgariei, a spus premierul Boiko Borisov după o discuție cu președintele azer Ilham Aliyev la Baku. Borisov a spus că se așteaptă ca compania azeră de stat SOCAR să înceapă în acest an investițiile în sistemul de distribuție al gazelor din Bulgaria, pentru a îmbunătăți competitivitatea și a crește gradul de protecție a mediului. (Dnevnik.bg)

BERLIN

Creștere economică mai mică: Institutul ifo, una dintre cele mai importante organizații de cercetare din Germania a redus estimarea de creștere a economiei germane în 2019 la 0,6% de la 1,1%, dar a majorat prognoza pentru 2020 la 1,8%, de la 1,6%. În același timp, numărul angajaților continuă să crească, iar rata șomajului este așteptată să scadă de la 5,2% la 4,9% în acest an și 4,7% în 2020. (Claire Stam, EURACTIV.de)

PARIS

Marea dezbatere națională: Vineri este ultima zi în care sunt organizate întlâniri în cadrul „Marii dezbateri naționale, organizate de guvernul și președinția franceză. Emmanuel Macron a participat la 11 din cele 10.600 de întâlniri în încercarea de a-i convinge pe oameni de viabilitatea politicilor sale. Rezultatele dezbaterii vor fi publicate în aprilie, dar președintele a reușit deja să recâștige parte din popularitatea pierdută. (EURACTIV.fr)

ROMA

O nouă etichetă: Vicepremierul Matteo Salvini a prezentat un proiect de lege pentru protejarea mărcilor italiene cu o istorie de peste 50 de ani, prin definirea unei liste de etichete „Made in Italy”. Legea urmărește și împiedicarea transferării producției în afara Italiei. „Dacă cineva vrea să vândă produse cu o etichetă italiană, acestea trebuie produse în Italia”, a spus Salvini. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

VARȘOVIA

Statul de drept și fondurile UE: Ministrul polonez de externe Jacek Czaputowicz a prezentat o evaluare a politicii externe a guvernului. Ministrul a spus că prezența în UE a fost baza modernizării economiei poloneze, dar consideră „inacceptabilă” condiționarea acordării fondurilor europene de o evaluare a statului de drept. Czaputowicz a mai anunțat că, pe 1 mai, la Varșovia se vor reuni reprezentanții a zece state pentru a discuta viitorul Europei. (Lukasz Gadzala, EURACTIV.pl)

BRATISLAVA

Om de afaceri acuzat că a ordonat asasinarea jurnalistului Jan Kuciak: Controversatul omn de afaceri Marian Kočner a fost acuzat că a comandat asasinarea jurnalistului de investigație în februarie 2018, potrivit procurorilor. Kuciak a fost omorât în propria casă, împreună cu logodnica sa, Martina Kušnírová. Kočner este deja reținut pentru alte acuzații și a fost înregistrat amenințându-l pe Kuciak, care scrisese despre afacerile frauduloase ale acestuia. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

BUCUREȘTI:

Liberalii vor zece scaune de eurodeputați: Partidul Național Liberal (PPE), principalul partid de opoziție din România, vrea să obțină zece mandate în urma alegerilor pentru Parlamentul European din mai. EURACTIV România a transmis anterior că Rareș Bogdan, realizator la Realitatea TV, va fi pe primul loc al listei PNL. (EURACTIV.ro)

ZAGREB

Podul dintre UE și Balcanii de Vest: Dr Robert Klinke, ambasadorul Germaniei în Croația, a anunțat că UE acordă o atenție importantă Balcanilor de Vest și Croația are un rol semnificativ în relația dintre UE și regiune.

Producția de marijuana: Davor Bernardić, liderul opoziției social-democrate, a propus liberalizarea producției de marijuana controlate de stat ca variantă pentru stimularea creșterii. Croația ar putea deveni lider în UE în cea mai activă industrie, a adăugat Bernardić. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

BELGRAD

Educație contra drogurilor: Ministrul sănătății Zlatibor Lončar a spus că 3,9 tone de droguri au fost confiscate în 2018, iar 1.300 de persoane au fost arestate pentru infracțiuni legate de narcotice. Autoritățile au înființat o comisie pentru prevenirea consumului de droguri în școli, care a organizat work-shop-uri cu peste 30.000 de elevi și 5.500 de profesori. (Julija Simić, Beta-EURACTIV.rs)