UngariaViktor Orban va vorbi miercuri în Parlamentul European despre „legea anti-Soros”

Prim-ministrul ungar Viktor Orban va vorbi miercuri în Parlamentul European despre controversata lege privind statutul universităților, cunoscută ca și „legea anti-Soros”, transmite AFP.
Premierul Ungariei, Viktor Orban, va vorbi în fața deputaților europeni de la Bruxelles în cadrul unei dezbateri privind situația din Ungaria, care provoacă o „preocupare generală” printre oficialii europeni, potrivit unor surse AFP.
„Viktor Orban va fi prezent la Bruxelles pentru dezbaterea din Parlamentul European de miercuri după-amiază”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Reprezentanței Permanente a Republicii Ungare pe lângă UE.
Prezența lui Orban la această dezbatere nu a fost, inițial, planificată.
„El va vorbi în fața deputaților europeni", a confirmat și un purtător de cuvânt al PPE.
De alfel, însuși prim-ministrul Viktor Orban ar fi cerut să se prezinte personal în fața Parlamentului European în timpul dezbaterii asupra legii controversate cu privire la universitățile din țara sa. Potrivit unui oficial al Parlamentului, Orban a trimis luni o scrisoare președintelui Parlamentului, Antonio Tajani, prin care a cerut să vorbească în cadrul dezbaterii.
Oficialul a spus că o decizie privind participarea lui Orban va fi luată, cel mai probabil, marți. Deși Parlamentul are dreptul să-i respingă cererea, oficialul a spus că există puține motive pentru a-i refuza posibilitatea de a vorbi.
Comisia Europeană are, de asemenea, programate pentru miercuri discuții cu privire la situația universităților din Ungaria, însă până acum nu a fost anunțată nicio întâlnire între Orban și președintele CE Jean-Claude Juncker.
„Legea anti-Soros”
Parlamentarii ungari au adoptat la începutul lunii aprilie o controversată lege privind statutul universităților, în pofida unor proteste ale societății civile care au durat câteva zile și au continuat inclusiv după adoptarea acesteia. Legea ar avea drept țintă desființarea Central European University de la Budapesta, înființată și sponsorizată de George Soros.
Actul normativ, conceput cu dedicație împotriva Central European University (CEU), mai prevede că pentru autorizarea funcționării unei universități străine este necesar un acord între Ungaria și statul de origine al respectivei instituții de învățământ.
Premierul Viktor Orban îl țintește pe filantropului american de origine ungară, cu toate că el însuși a fost bursier Soros, fiind din ce în ce mai critic la adresa lui și acuzându-l de amestec în politica internă a Ungariei și de instigare la critică adusă guvernului.
Comisia Europeană se află într-o puternică dispută cu guvernul Ungariei si intenționează să verifice, până la sfârșitul lunii, dacă legea universităților contravine dreptului european. Miercurea viitoare, subiectul va fi discutat și în Parlamentul European, urmând ca Soros să vrobească joi cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, despre evoluțiile politice din Ungaria, comentează DW.
Comentarii