Prim-ministrul ungar Viktor Orban va vorbi miercuri în Parlamentul European despre controversata lege privind statutul universităților, cunoscută ca și „legea anti-Soros”, transmite AFP.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, va vorbi în fața deputaților europeni de la Bruxelles în cadrul unei dezbateri privind situația din Ungaria, care provoacă o „preocupare generală” printre oficialii europeni, potrivit unor surse AFP.

„Viktor Orban va fi prezent la Bruxelles pentru dezbaterea din Parlamentul European de miercuri după-amiază”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Reprezentanței Permanente a Republicii Ungare pe lângă UE.

Prezența lui Orban la această dezbatere nu a fost, inițial, planificată.

„El va vorbi în fața deputaților europeni", a confirmat și un purtător de cuvânt al PPE.

De alfel, însuși prim-ministrul Viktor Orban ar fi cerut să se prezinte personal în fața Parlamentului European în timpul dezbaterii asupra legii controversate cu privire la universitățile din țara sa. Potrivit unui oficial al Parlamentului, Orban a trimis luni o scrisoare președintelui Parlamentului, Antonio Tajani, prin care a cerut să vorbească în cadrul dezbaterii.

Oficialul a spus că o decizie privind participarea lui Orban va fi luată, cel mai probabil, marți. Deși Parlamentul are dreptul să-i respingă cererea, oficialul a spus că există puține motive pentru a-i refuza posibilitatea de a vorbi.

Comisia Europeană are, de asemenea, programate pentru miercuri discuții cu privire la situația universităților din Ungaria, însă până acum nu a fost anunțată nicio întâlnire între Orban și președintele CE Jean-Claude Juncker.