După ce statele balcanice şi-au închis complet sau parţial graniţele, Ungaria a decis să trimită mai mulţi soldaţi şi poliţişti pentru paza frontierelor sale. Dacă va fi necesar, Budapesta poate construi un gard la graniţa cu România în 10 zile.

De la miezul nopţii, statele de pe ruta balcanică, Slovenia, Croaţia, Serbia şi Macedonia, şi-au închis complet sau parţial graniţele pentru refugiaţi. Practic, aceste state aplică acum cu stricteţe normele Schengen, chiar şi cele care nu fac parte din acest spaţiu sau nici măcar din UE: toate persoanele sunt obligate să prezinte la frontiere un paşaport şi o viză Schengen valabilă, scrie Spiegel Online.

Ungaria a reacţionat miercuri, ministrul de Interne, Sandor Pinter, declarând, într-o conferință de presă la Budapesta, că guvernul său a impus starea de criză. "Din cauza migraţiei, noi am declarat stare de criză în întreaga țară", a anunţat Sandor Pinter.

Instituirea acestei stări era o condiție necesară pentru a mobiliza suplimentar 1.500 de soldați.

"Ungaria întăreşte controalele la granițele sale", a mai anunțat Pinter. Întărirea controalelor va fi asigurată de militari şi de polițişti, aceasta fiind o măsură de precauţie, potrivit oficialului de la Budapesta. El a explicat că nu se poate şti momentan cum vor reacţiona refugiații care se află în prezent în țările vecine Ungariei.

Până acum nu sunt semne că se vor înregistra incidente la granița cu România, dar Ungaria este pregătită să ridice în 10 zile un gard la graniţa cu această ţară, dacă va fi necesar, a afirmat Sandor Pinter. 

Ungaria a ridicat deja, în urmă cu câteva luni, garduri la frontierele cu Serbia şi Croaţia. 

Macedonia s-a alăturat miercuri Croației, Serbiei și Sloveniei, în demersul de închidere a rutei balcanice folosite de refugiați pentru a ajunge în Europa Centrală şi de Nord. Potrivit presei locale, autorităţile din aceste ţări au anunţat că, de acum, se va intra pe teritoriile acestor state doar cu paşapoarte şi vize valabile.

Ceea ce înseamnă că această rută este în acest moment închisă.

În acest timp, circa 36.000 de refugiaţi sunt blocaţi în Grecia, conform cifrelor anunţate miercuri la Atena. Numărul lor se schimbă de la o oră la alta, în condiţiile în care refugiaţii continuă să vină în Grecia din Turcia.

Cei mai mulţi aşteaptă la centru de primire din localitatea Idomeni, aflat la graniţa cu Macedonia.

Potrivit autorităţilor elene, la Idomeni se află în jur de 8.500 de refugiaţi, în timp ce organizaţiile umanitare vorbesc de aproape 14.000 de persoane care aşteaptă o oportunitate pentru a trece în Macedonia.