După ce statele balcanice și-au închis complet sau parțial granițele, Ungaria a decis să trimită mai mulți soldați și polițiști pentru paza frontierelor sale. Dacă va fi necesar, Budapesta poate construi un gard la granița cu România în 10 zile.

De la miezul nopții, statele de pe ruta balcanică, Slovenia, Croația, Serbia și Macedonia, și-au închis complet sau parțial granițele pentru refugiați. Practic, aceste state aplică acum cu strictețe normele Schengen, chiar și cele care nu fac parte din acest spațiu sau nici măcar din UE: toate persoanele sunt obligate să prezinte la frontiere un pașaport și o viză Schengen valabilă, scrie Spiegel Online.

Ungaria a reacționat miercuri, ministrul de Interne, Sandor Pinter, declarând, într-o conferință de presă la Budapesta, că guvernul său a impus starea de criză. "Din cauza migrației, noi am declarat stare de criză în întreaga țară", a anunțat Sandor Pinter.

Instituirea acestei stări era o condiție necesară pentru a mobiliza suplimentar 1.500 de soldați.

"Ungaria întărește controalele la granițele sale", a mai anunțat Pinter. Întărirea controalelor va fi asigurată de militari și de polițiști, aceasta fiind o măsură de precauție, potrivit oficialului de la Budapesta. El a explicat că nu se poate ști momentan cum vor reacționa refugiații care se află în prezent în țările vecine Ungariei.

Până acum nu sunt semne că se vor înregistra incidente la granița cu România, dar Ungaria este pregătită să ridice în 10 zile un gard la granița cu această țară, dacă va fi necesar, a afirmat Sandor Pinter. 

Ungaria a ridicat deja, în urmă cu câteva luni, garduri la frontierele cu Serbia și Croația. 

Macedonia s-a alăturat miercuri Croației, Serbiei și Sloveniei, în demersul de închidere a rutei balcanice folosite de refugiați pentru a ajunge în Europa Centrală și de Nord. Potrivit presei locale, autoritățile din aceste țări au anunțat că, de acum, se va intra pe teritoriile acestor state doar cu pașapoarte și vize valabile.

Ceea ce înseamnă că această rută este în acest moment închisă.

În acest timp, circa 36.000 de refugiați sunt blocați în Grecia, conform cifrelor anunțate miercuri la Atena. Numărul lor se schimbă de la o oră la alta, în condițiile în care refugiații continuă să vină în Grecia din Turcia.

Cei mai mulți așteaptă la centru de primire din localitatea Idomeni, aflat la granița cu Macedonia.

Potrivit autorităților elene, la Idomeni se află în jur de 8.500 de refugiați, în timp ce organizațiile umanitare vorbesc de aproape 14.000 de persoane care așteaptă o oportunitate pentru a trece în Macedonia.