Circa 8,3 milioane de alegători sunt chemați, duminică, să se pronunțe în Ungaria, în cadrul unui referendum, cu privire la planul Uniunii Europene privind cotele obligatorii de solicitanți de azil.

UPDATE 02.10: Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a atras duminică atenția asupra "jocului periculos" al Ungariei, relatează AFP, citată de Agerpres. 

"Conform grilei de repartizare, Ungaria trebuie să primească numai vreo 2.000 de refugiați. A organiza un referendum în legătură cu aceasta este un joc periculos", a declarat Martin Schulz grupului de presă german Funke, potrivit unui fragment dintr-un articol publicat în avans.

Premierul ungar Viktor Orban se joacă "cu un principiu fundamental al UE: contestă validitatea legislației europene la care însăși Ungaria a contribuit", a subliniat președintele Parlamentului European.

Aproximativ 8,3 milioane de alegători sunt chemați duminică să valideze opoziția lui Viktor Orban față de repartizarea refugiaților în cadrul Uniunii Europene.

Până în prezent, Ungaria nu a propus niciun centru de primire și se va considera, dacă votul negativ câștigă, liberă de orice obligație de a contribui la efortul european.

 

++++++++++++++ 

Întrebarea ce le va fi adresată participanților la referendum este: "Vreți ca Uniunea Europeană să decreteze o relocalizare obligatorie de cetățeni non-ungari în Ungaria, fără aprobarea parlamentului ungar?".

Rata de participare va trebui să atingă 50% pentru ca referendumul să fie declarat valid.

Prin intermediul referendumului de duminică premierul Viktor Orban așteaptă validarea politicii sale de respingere a planului Uniunii Europene și de a refuza primirea refugiaților în Ungaria.

Viktor Orban a promis să traducă rezultatul consultării "într-un sistem de legi" în Ungaria, fără a da, însă, alte detalii.

Pe de altă parte, Comisia Europeană a afirmat hotărât că referendumul nu va avea niciun impact juridic asupra angajamentelor adoptate.

"Statele membre au responsabilitatea legală de a aplica deciziile adoptate", a spus săptămâna aceasta comisarul pentru migrații, Dimitris Avramopoulos.

Ungaria nu a propus până acum niciun centru de primire și se va considera, dacă la referendum va prevala răspunsul NU, eliberată definitiv de orice obligație de a contribui la efortul european, iar acest lucru ar putea îngreuna și mai mult misiunea Uniunii Europene de a relocaliza o primă tranșă de peste 160.000 solicitanți între statele membre.