Guvernul maghiar s-a supărat pentru că înființarea unui liceu catolic la Târgu Mureș a fost suspendată. MAE român a calificat decizia drept "complet inadecvată, inamicală și contraproductivă".

update Ministerul Afacerilor Externe explică, într-un comunicat de presă, că această conexare între situația Liceului Romano-Catolic de la Târgu-Mureș și sprijinul acordat aderării României la OCDE este complet inadecvată, inamicală și contraproductivă.

"România îndeplinește criteriile pentru aderarea la această organizație, fapt recunoscut de parteneri, inclusiv de Ungaria, care a exprimat recent intenția de a susține candidatura României. În același timp, România respinge orice fel de abordare condițională în relația bilaterală", potrivit MAE.

"Trebuie ținut cont de faptul că orice instituție de învățământ din România trebuie să respecte fără excepție legea română, aceasta nefiind aplicată discriminatoriu pe criterii etnice, religioase sau de altă natură. Condițiile înființării și funcționării acestui liceu reprezintă o chestiune ce ține de resortul instanțelor române, cu ale căror decizii nu se poate interfera, conform principiului independenței justiției", completează instituția, făcând referire la liceul catolic de la Târgu Mureș.

Ministerul condamnă că acest subiect, "care nu afectează în nici un fel asigurarea dreptului la educație pentru minoritatea maghiară din România sau pentru persoanele de confesiune romano-catolică din România" este folosit în campanie electorală în Ungaria și că dreptul elevilor la un învățământ de calitate este sacrificat în numele intereselor politice.

***

„Ungaria consideră decizia României un atac la adresa Bisericii Catolice, a minorității ungare, la adresa copiilor și familiilor afectate. E un pas foarte inamical și foarte serios al României”, a declarat Magyar Levente, secretar de stat în Ministerul ungar de Externe, scrie HotNews.ro.

Ca urmare, Guvernul Ungariei și-a retras sprijinul acordat României pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, unul dintre principalele obiective de politică externă ale Bucureștiului.

O instanță a anulat în luna iunie înființarea Liceului Catolic din Târgu Mureș. În speță există și un dosar DNA, notează HotNews.