Ungaria s-a opus marți prin veto aprobării pachetului de ajutor propus de Uniunea Europeană pentru Ucraina, în valoare de aproape 19 miliarde de dolari pentru 2023, forțând blocul comunitar să caute soluții alternative.

Acest lucru marchează cea mai recentă acțiune din impasul de lungă durată dintre Ungaria și Bruxelles, Bruxelles-ul reținând fonduri europene destinate Ungariei, pe fondul unei dispute privind statul de drept, relatează CNN.

Ministrul ungar de finanțe, Mihály Varga, s-a adresat omologilor săi din UE într-o sesiune publică marți, la Bruxelles, unde a anunțat că "Ungaria nu este în favoarea modificării regulamentului financiar", referindu-se la pachetul de sprijin pentru Ucraina, propus de Comisia Europeană în noiembrie.

"Din nefericire, nu am reușit să adoptăm pachetul în ansamblul său; cu toate acestea, nu ne vom descuraja. Ambiția noastră rămâne aceea de a începe plățile pentru ajutorul nostru acordat Ucrainei la începutul lunii ianuarie. Aș dori să însărcinez Comitetul economic și financiar să examineze soluții alternative", care să fie susținute de toate cele 26 de state membre ale blocului, a spus ministrul ceh de finanțe, Zbyněk Stanjura, în calitatea sa de președinte al Consiliului UE de Afaceri Economice și Financiare.

Această decizie vine în contextul în care Bruxelles-ul continuă să rețină aproximativ 7,9 miliarde de dolari din fondurile de redresare COVID-19 din Ungaria, ca pedeapsă pentru reformele statului de drept ale Budapestei, reforme care restricționează libertățile democratice.

sursa: RADOR