Este bătălie diplomatică pe portul ucrainean Odesa: încă de la începutul invaziei ruse, tone de grâu - în mare parte destinate lumii a treia - au rămas blocate.

Moscova și Kievul se acuză reciproc pentru o criză alimentară care riscă să devină catastrofa secolului, relatează Euronews.

Potrivit președintelui Zelenski, eforturile de a permite navelor de marfă să părăsească Ucraina continuă fără încetare: "Desfășurăm negocieri complexe pe mai multe niveluri pentru a debloca porturile noastre ucrainene. Dar, vedeți, încă nu sunt progrese, pentru că nu a fost încă găsit un instrument pentru a da garanții împotriva atacurilor ulterioare rusești".

Între timp, soluțiile alternative includ transporturi feroviare sau rutiere: Ungaria și-a oferit teritoriul ca posibilă rută pentru exporturi: "Ne-am oferit disponibilitatea ca exporturile de cereale din Ucraina destinate Africii de Nord sau Orientului Mijlociu să poată trece prin Ungaria și putem, de asemenea, să dăm frâu liber capacității de expediere maritimă și capacității logistice", a spus ministrul de externe maghiar, Peter Szijjarto.

Între timp, locuitorii din Kramatorsk, în estul regiunii Donbas, încearcă să reconstruiască un simulacru de normalitate, în ciuda îngrijorărilor legate de avansarea trupelor rusești în direcția lor. Orașul asediat Severodonețk este la doar 50 de kilometri distanță, dar mulți dintre locuitori sunt absolut hotărâți să nu-și părăsească casele.

Sursa: RADOR