Ungaria și Japonia au încheiat un acord nuclear
Ungaria și Japonia au încheiat un acord nuclear în baza căruia cele două țări vor coopera, printre altele, în dezvoltarea tehnologică a reactoarelor nucleare de mică putere și care nu necesită un spațiu mare, a anunțat ministrul ungar de externe.
Potrivit unui comunicat dat publicității de Ministerul ungar al Afacerilor Externe și Comerțului Exterior, ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó a purtat discuții și cu ministrul japonez al Economiei, Infrastructurii și Afacerilor Externe, și după cum a relatat, cele două state au încheiat un acord de cooperare nucleară, pe baza căruia părțile atribuie un rol din ce în ce mai mare energiei nucleare, și își vor extinde capacitățile în perioada următoare, relatează MTI.
"Acesta este cel mai sigur, cel mai ieftin, cel mai predictibil și cel mai ecologic mod de a produce cantități mari de energie electrică (...), ceea ce este absolut necesar pentru creșterea economiilor noastre în perioada următoare", a subliniat oficialul ungar, care a numit drept un progres important faptul că Ungaria și Japonia vor coopera în domeniul prelungirii duratei de viață a unităților existente, iar în Ungaria sunt deja în derulare pregătirile pentru reactoarele aflate în funcțiune la centrala de la Paks.
Acest lucru este absolut necesar din punctul de vedere al menținerii competitivității, iar în cazul Ungariei, și din punctul de vedere al păstrării realizărilor în domeniul reducerii cheltuielilor cu utilitățile.
"La fel vom lucra împreună și la dezvoltarea tehnologică a reactoarelor nucleare de mică putere și care necesită un spațiu mai mic. Acest lucru poate aduce o schimbare revoluționară în industria energetică mondială", a subliniat Péter Szijjártó.
"Și dacă se va reuși finalizarea tehnologiilor care permit construirea de reactoare nucleare de mică putere și conectarea acestora la rețea, atunci Ungaria va fi interesată de implementarea acestor tehnologii", a adăugat ministrul.
Ministrul ungar de externe a mai precizat că a fost semnat și un acord bilateral de cooperare în domeniul gospodăririi apelor, al cărui scop este de a permite actorilor autohtoni foarte dezvoltați din sector să fie prezenți pe piața japoneză și de a permite Ungariei să beneficieze de experiența acumulată de Japonia în acest domeniu.
"Atât în cazul Japoniei, cât și al Ungariei, scopul de bază este asigurarea unui management optim al apelor care protejează mediul, dar în același timp facilitează funcționarea economiei și mai ales a agriculturii. Tehnologiile importante din acest domeniu vor constitui acum o parte importantă a cooperării noastre", a precizat șeful diplomației ungare.
Szijjártó a informat și despre discuțiile sale cu șefii companiilor japoneze care investesc în Ungaria și a spus că este o veste bună că exporturile ungare către Japonia au doborât anul trecut un record, atingând o valoare de un miliard de dolari, și tot mai multe investiții vin constant din partea companiilor japoneze.
Companiile japoneze alcătuiesc a zecea comunitate de investitori din Ungaria, asigurând locuri de muncă pentru aproximativ 50.000 de oameni, iar în cadrul negocierilor purtate acum, părțile implicate au vorbit despre intenția lor de a investi aproximativ 150-200 de milioane de euro în industria auto, electronică și alimentară, a subliniat Szijjártó.
„Efectul Japoniei asupra dezvoltării economiei mondiale este extraordinar, așa că pentru țările cu o economie deschisă, orientată spre export, precum Ungaria, cooperarea cu Japonia are o importanță majoră", a adăugat Szijjártó.
În final, ministrul s-a referit la faptul că pentru a-și spori prezența locală, Ungaria a decis să deschidă un consulat la Osaka, care va găzdui Expoziția Mondială anul viitor și care își va deschide porțile în curând.
"Ungaria se va pregăti pentru evenimentul menționat mai sus cu un pavilion la scară largă și demn, care va prezenta economia ungară și atracțiile turistice și culturale din Ungaria", a spus ministrul de externe.
„Întâlnirile noastre de astăzi au confirmat că atât Ungaria, cât și Japonia consideră cooperarea bilaterală ca fiind de o importanță strategică, iar guvernele atât ale Japoniei, cât și ale Ungariei văd dezvoltarea relațiilor bilaterale ca un obiectiv important. Intențiile politice sunt urmate de acțiuni, cooperarea ungaro-japoneză va continua să joace un rol foarte pozitiv și în perioada următoare din punctul de vedere al consolidării Ungariei și a economiei ungare", a subliniat Szijjártó.
SURSA: RADOR RADIO ROMÂNIA
Comentarii