Guvernul ungar depune eforturi în vederea creării condițiilor necesare pentru păstrarea identității maghiare în Bazinul Carpatic.

Din acest efort face parte și programul de dezvoltare a grădinițelor, în cadrul căruia au fost deja construite 90 de grădinițe și creșe, și peste 380 de instituții au fost reabilitate în Transilvania, a declarat marți, la Oradea, ministrul ungar de externe, relatează Hirado.hu.

"Faptul că națiunea maghiară a reușit să supraviețuiască în pofida tuturor dificultăților istorice poate fi explicat prin doi factori: unul este solidaritatea comunității, celălalt este credința creștină. Chiar și în mijlocul furtunilor istoriei, credința noastră creștină ne-a ținut mereu, ne-a ținut creștini și ne-a ținut maghiari. Comunitatea maghiarilor trăiește dispersat în mai multe state din Bazinul Carpatic, ceea ce impune o sarcină importantă actualei guvernări a țării-mamă, astfel că trebuie să asigure, printre altele, condițiile necesare pentru păstrarea identității maghiare.Acest lucru trebuie început cât mai devreme, deja în copilărie, iar din acest considerent a fost lansat programul de dezvoltare a grădinițelor din Bazinul Carpaților, care este cheia menținerii comunităților maghiare, a declarat Péter Szijjártó cu ocazia dării în folosință a unei grădinițe situate în Velența, cel mai vechi cartier al orașului Oradea, și aparținând Episcopiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului. 

"Dacă nu reușim să asigurăm condițiile necesare pentru a păstra identitatea maghiară încă de la grădiniță, atunci, din păcate, ne asumăm riscul ca totul să fie o cauză pierdută.Am creat și continuăm să creăm condițiile pentru ca în tot Bazinul Carpatic să se asigure încă din copilărie mediul necesar menținerii identității maghiare", a mai spus el, potrivit unui comunicat dat publicității de Ministerul ungar al afacerilor externe și comerțului exterior.

Péter Szijjártó a menționat, totodată, că implementarea programului de dezvoltare a grădinițelor a început în urmă cu șapte ani, 32 de miliarde de forinți din cele peste 57 de miliarde de forinți au fost cheltuiți pentru programele din Transilvania, iar din această sumă au fost construite 90 de grădinițe și creșe și au fost renovate peste 380 de instituții.

Ministrul ungar de externe s-a referit și la rolul bisericilor creștine în conservarea națiunii maghiare, subliniind că este mult mai ușor să păstrezi identitatea maghiară într-o comunitate decât individual.

"Puterea și capacitatea de a construi și a crea comunități a bisericilor, a bisericilor creștine, este ceea ce aparține, de asemenea, categoriei miracolului divin", a afirmat Szijjártó, care a adăugat:

"Dacă ne uităm la istoria națiunii maghiare, vedem că în cazul nostru creștinismul și identitatea maghiară au mers mereu mână în mână. Creștinismul nostru ne-a ținut maghiari, maghiaritatea noastră ne-a ținut creștini".

În final, ministrul a precizat că din această recunoaștere a luat naștere și programul, în cadrul căruia Guvernul ungar a construit 150 de biserici noi în Bazinul Carpatic din 2010 și a contribuit la renovarea a peste 3.000 de biserici. În acest sens, el a lăudat Episcopia Reformată de pe lângă Piatra Craiului, subliniind că numai aici au fost construite, prin implicarea bisericii reformate, 17 noi grădinițe și renovate alte 5, în cadrul programului Guvernului ungar, în valoare totală de 4,5 miliarde de forinți.

Sursa: RADOR