Parlamentul European a votat miercuri pentru sancţionarea Ungariei din cauza nerespectării regulilor UE privind democraţia, drepturile civile şi combaterea corupţiei.

Premierul ungar Viktor Orban a anunţat vineri că guvernul său va decide luni asupra măsurilor juridice de contestare a raportului adoptat de Parlamentul European împotriva Budapestei din cauza încălcării standardelor democratice, relatează Agerpres.

Votul din Parlamentul European solicită Consiliului European să analizeze lansarea aşa-numitei proceduri a Articolului 7 din Tratatul UE, care ar putea duce la suspendarea dreptului de vot al Ungariei în cadrul UE.

Orban a declarat vineri la postul naţional de radio că se aşteaptă la o „dezbatere juridică serioasă” în legătură cu decizia legislativului european.

Orban, unul dintre cei mai puternici oponenţi ai imigraţiei spre UE, a amintit că zilele actualului Parlament European sunt numărate, date fiind alegerile europene de anul viitor și consideră că procesul disciplinar declanşat prin acest raport aprobat de PE „nu reprezintă niciun pericol” pentru Ungaria.

„Planul este ca, în cazul în care nu poate fi forţată să primească migranţi, Ungariei să i se ia drepturile de a-şi proteja graniţele”, a spus Orban. „Vor să trimită aici mercenari de la Bruxelles şi să ia (acest drept) fiilor Ungariei care protejează graniţele. Să nu ne facem iluzii, îi vor lăsa pe migranţi să intre”, a adăugat el.

„Vor să stigmatizeze Ungaria şi apoi vor să îi slăbească rezistenţa”, a mai afirmat Orban.