Guvernul ungar intenționează să extindă campania împotriva migrației în statele de tranzit folosite de cei peste 120.000 de migranți care au intrat anul acesta în Ungaria, dar și în țări de origine, precum Siria și Afganistan.

Țările tranzitate sunt Grecia, Serbia și Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei.

Șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Janos Lazar, a declarat, joi, că Guvernul de la Budapesta dorește „să-i convingă pe migranți că nu are rost să intre în Ungaria”, în condițiile în care se construiește un gard la granița cu Serbia, iar regulile privind migrația au fost înăsprite, începând cu 1 august, relatează portalul index.hu, citat de Hungary Today.

Autoritățile ungare au lansat, în mai, o campanie anti-imigrație cu scopul de a câștiga sprijinul populației pentru politica anti-migrație. Campania, cu panouri și afișe cu mesaje precum „Dacă ajungi în Ungaria, trebuie să ne respecți cultura” a fost criticată de grupurile pentru respectarea drepturilor omului, fiind considerată drept xenofobă.

Potrivit index.hu, Budapesta speră că sloganurile și informațiile privind construirea gardului dintre Ungaria și Serbia îi vor convinge pe potențialii migranți că folosirea teritoriului ungar drept rută de tranzit pentru a ajunge în Europa Occidentală a devenit „aproape imposibilă”.

Cei mai mulți dintre migranții care ajung în Ungaria au ca destinație finală țări mai bogate din UE, precum Germania sau Suedia.