Anul acesta se pot aștepta la abuzuri și mai grave decât înainte pe piața lemnului de foc, deoarece ungurii aproape că trebuie să stea la cozi pentru lemne de foc despre care se credea nu demult că e cel mai ieftin combustibil.

Dar comerțul cu lemne nu numai în Ungaria bate încet-încet toate recordurile. În țara vecină cu Ungaria la nord, în Slovacia, există șanse reale ca lemnul să fie insuficient pentru sezonul de încălzire din cauza creșterii rapide a cererii. Din cauza creșterii prețurilor la energie și a problemelor de aprovizionare la nivel european, cererea pentru lemnul de foc crește exploziv, scrie Magyar Nezet.

Tot mai mulți se gândesc să revină la încălzirea pe bază de lemne din cauza prețului ridicat la gazele naturale. Dar, deși mulți cred că le va fi mult mai bine în acest fel, s-ar putea să nu aibă dreptate. Stocurile europene de lemne de foc sunt limitate și, dacă va exista, într-adevăr, o creștere a cererii la fel de mare la cât se așteaptă jucătorii de pe piață, este foarte posibil ca prețul lemnului de foc să crească exponențial în curând.

În Slovacia, portalurile de știri informează deja despre creșterea semnificativă a lemnului de foc. Potrivit purtătorului de cuvânt al Silviculturii Slovace, Marína Debnárová, stocurile sunt goale, iar silvicultorii pot vinde doar masa lemnoasă exploatată. Potrivit unui articol publicat de portalul de știri slovac, Pravda.sk, motivul este că cererea pentru lemne de foc bate recorduri în toată Slovacia în acest an. În depozitele de lemne sunt liste lungi de așteptare până la sfârșitul anului, iar prețurile au crescut cu sută la sută într-un an și este de așteptat să crească în continuare.

Silvicultorii și procesatorii de lemne se așteaptă la cele mai mari creșteri de preț în septembrie și la mijlocul lunii decembrie. Familiile care au folosit și până acum lemne de foc pentru încălzirea locuințele lor, încearcă să se aprovizioneze cu lemne cât mai repede, comandând cantități mult mai mari decât înainte. Mulți nu se tem doar de creșterea prețurilor, ci și de faptul că în lunile de toamnă și de iarnă lemnele de foc nu vor mai fi disponibile în toată țara.

Creșterea cererii pentru lemnele de foc se face simțită și pe piața ungară.

Societatea Pădurea-Parc (Parkerdő Zrt) din Pilis, județul Pesta, a semnalat deja, pe site-ul său, că se acordă prioritate deservirii fără probleme a cererilor crescute din ultima perioadă. Din cauza cererilor crescute, în perioada de toamnă societatea planifică exploatarea a unui volum mai mare de lemne, astfel că speră că va putea asigura aprovizionarea cu lemne de foc a celor care trăiesc în zona pădurii-parc.

Însă, în perioada de vară societățiile din silvicultură nu primesc comenzi și au atras atenția asupra faptului că populația va avea posibilitatea de a colecta lemne de foc și în acest an. În acest fel, gospodăriile pot colecta lemne de foc pentru iarnă în scopuri proprii la un preț mai favorabil.

O privire de ansamblu asupra situației a fost realizată de ziarul ungar Magyar Nemzet, de unde a rezultat că nu se află într-o situație ușoară cei care doresc să își umple acum depozitul de lemne, înainte de sosirea toamnei. Majoritatea comercianților de lemne de foc pot onora comenzi doar cu un termen de livrare de câteva luni, sau nu acceptă deloc comenzi noi.

Unul dintre comercianții din Bicske, județul Fejér, a semnalat că din cauza cererii crescute drastic, nu poate primi deocamdată noi comenzi. Deși lucrează continuu, în ture prelungite, se preconizează că va putea primi noi comenzi abia la începutul lunii august. Așadar, nu este de mirare că din cauza creșterii cererilor și escrocii văd o afacere tot mai mare în comerțul cu lemne de foc.

Cel mai eficient antidot împotriva fraudei este ca clienții să se informeze înainte de a cumpăra lemne de foc. În acest sens poate veni în ajutor motorul de căutare de anunțuri al Oficiului Național pentru Siguranța Lanțului Alimentar (Nébih) și pagina sa de informații tematice. Potrivit autorității, anual sunt vândute câteva milioane de metri cubi de lemne de foc din pădurile din țară și din alte zone împădurite.

În ultimii patru ani, inspectorii au confiscat aproape 240 de camioane cu lemne comercializate ilegal. Inspectorii elimină în mod regulat anunțurile ilegale pentru lemne de foc și lucrează din ce în ce mai strâns cu operatorii portalurilor pentru a depista pe înșelători chiar înainte ca aceștia să posteze anunțul.

Pe lângă controalele oficiale și măsurile preventive este important ca și cumpărătorii să se informeze înainte de a comanda lemne de foc. În timp ce administratorii de păduri și utilizatorii terenurilor depun eforturi pentru satisfacerea cerințelor tot mai mari, inspectorii de la Nébih monitorizează mișcarea masei lemnoase, verifică prelucrarea și vânzarea produselor din lemn, deoarece lemnul de foc poate fi asigurat pe termen lung doar prin exploatare legală.

Sursa: RADOR