Un director UNICEF a transmis Consiliului de Securitate că, în mai mult de trei decenii de muncă umanitară, nu a văzut niciodată atât de mulți copii care să-și părăsească locuințele într-un interval de timp atât de scurt.

Manuel Fontaine, directorul Programelor de Urgență din cadrul Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), a declarat că 4,8 de milioane din cei 7,5 milioane de copii din Ucraina au fost strămutați.

El a spus că, în 31 de ani de muncă umanitară, nu a văzut niciodată o relocare atât de rapidă a atât de multor copii. „Au fost obligați să lase totul în urmă — case, școli și, adesea, pe membrii familiei lor”, a spus el în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU.

ONU a mai transmis că verifică decesele a 142 de copii, dar a avertizat că numărul real este în mod sigur mult mai mare.

Ambasadorul Ucrainei la ONU, Serghei Kislitsia, a susținut că Rusia a scos peste 121.000 de copii din Ucraina și ar fi elaborat un proiect de lege pentru a simplifica și accelera procedurile de adopție. UNICEF va investiga problema.