Ministrul german al economiei, Robert Habeck, și-a exprimat temerile că unitatea Uniunii Europene privind un embargou petrolier contra Rusiei "începe să se prăbușească".

Liderii UE se întâlnesc luni și marți pentru a discuta despre un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care ar putea include un embargo asupra petrolului și un program care urmărește să accelereze încetarea dependenței de combustibilii fosili, inclusiv de gazul rusesc.

"După atacul Rusiei asupra Ucrainei, am văzut ce se poate întâmpla atunci când Europa va rămâne unită. În vederea summitului de mâine, să sperăm că va continua așa. Dar deja începe să se prăbușească", a declarat duminică Habeck într-o conferință de presă, relatează Reuters.

Vineri, țările europene s-au străduit să ajungă la un acord de embargo asupra livrărilor maritime de petrol rusesc, dar să permită livrările prin conducte, un compromis pentru a obține sprijinul Ungariei și pentru a debloca noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Habeck a cerut Germaniei să vorbească cu o singură voce la summit, în loc să se abțină de la voturi din cauza diferențelor de opinie din cadrul coaliției de guvernământ a țării.

El a cerut o unitate similară din partea altor state UE. "Europa este încă o zonă economică uriașă cu o putere economică incredibilă. Și atunci când este unită, poate folosi această putere", a declarat ministrul Habeck la deschiderea târgului german Hannover Messe.

Sursa: RADOR