Parlamentul European a aprobat astăzi (20 mai 2015) cea de-a patra directivă europeană împotriva spălării banilor. Potrivit acesteia, țările UE vor fi nevoite să înființeze registre centrale care să conțină informații privind proprietarii finali ai companiilor sau ai altor persoane juridice, precum și cei ai trusturilor. 

Scopul noii directive contra spălării banilor este intensificarea luptei împotriva infracțiunilor fiscale și a finanțării terorismului.

Cu aceeași ocazie, eurodeputații au aprobat noi reguli care să permită facilitarea identificării transferului de bani. Astfel, directiva nou adoptată obligă băncile, auditorii, avocații, agenții imobiliari și cazinourile să raporteze orice tranzacții suspecte realizate de proprii clienți.

Autoritățile și organele de investigație financiară vor avea acces fără restricții la aceste registre centrale alături de ”entitățile obligatorii” (ca de exemplu băncile) și publicul larg.

Totuși, cei interesați să consulte aceste registre vor fi nevoiți să se înregistreze on-line, să achite o taxă și să își demonstreze ”interesul legitim” în spălarea de bani, finanțarea terorismului, corupție, infracțiuni fiscale și fraudă, după cum se precizează în comunicatul Parlamentului European. Informațiile privind trusturile vor putea fi accesate însă doar de autorități și ”entități obligatorii”.

Directiva specifică în mod clar că, în ceea ce privește ”persoanele expuse politic” (cei care au un risc mai mare de corupție din cauza pozițiilor politice pe care le dețin) este nevoie să se adopte măsuri suplimentare care să permită o mai bună identificare a surselor averii și a fondurilor implicate. 

Textul directivei, care urmează să fie transpusă în legislația națională a statelor membre în următorii doi ani, stipulează și un regulament referitor la ”transferul fondurilor” prin care se urmăresc plățile și bunurile încasate sau primite de persoanele suspectate. 

Sursă: BIPE