Apărarea devine o politică importantă pentru Uniunea Europeană, care i-ar putea consacra la Bruxelles un post de comisar şi o direcţie generală pentru gestionarea fondurilor alocate, au indicat pentru France Presse mai multe surse informate.

Ministrul francez al apărării, Florence Parly, a dezvăluit în aprilie că "în cadrul instituţiilor au loc reflecţii cu privire la crearea unei direcţii generale responsabile cu probleme de securitate şi apărare".

Mai multe surse instituţionale au confirmat pentru AFP, preluată de Agerpres, că "au fost identificate mijloacele pentru crearea unei Direcţii Generale de Apărare, în subordinea unui comisar, dacă viitorului preşedinte al Executivului european îi va fi încredinţat un mandat în acest sens".

Deocamdată "nu s-a decis nimic", se insistă la Bruxelles. "Decizia îi aparţine viitorului preşedinte al Comisiei şi este nevoie de acordul statelor membre, întrucât apărarea este o competenţă naţională", a explicat un responsabil european. "Sunt multe idei, dar e o problemă complexă şi în final e posibil să nu se întâmple nimic", a recunoscut alt responsabil.

În viitorul buget multianual al UE, pentru cofinanţarea proiectelor industriale pe perioada 2021-2027, va fi constituit un Fond european pentru apărare (FED) dotat cu 13 miliarde de euro. Potrivit Comisiei Europene, FED va promova o bază industrială de apărare inovatoare și competitivă și va contribui la autonomia strategică a UE.

Franţa, Germania, Italia şi Spania au lansat deja proiecte comune de avioane de luptă şi drone "pentru a nu mai depinde de capacităţile aliatului american", a menţionat ministrul francez.

În schimb, în Est, aceste finanţări ar urma să servească la modernizarea unei industrii militare îmbătrânite, într-un spirit de complementaritate cu SUA, notează AFP.

"Nu se pune problema să întoarcem spatele NATO", a asigurat Parly, dar a precizat că va i nevoie de crearea unui post de comisar pentru apărare.

Guvernele europene sunt însă reticente la ideea de a-şi delega către Comisia Europeană una din competenţele suverane. Şi şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, este foarte rezervată, în portofoliul ei aflându-se supervizarea cooperării structurate permanente în domeniul apărării şi marile proiecte de capacităţi militare lansate la sfârşitul lui 2018.

Un responsabil european a argumentat la rândul său că înfiinţarea "unui post de comisar pentru gestionarea unui fond de 13 miliarde de euro nu este justificată". "Însă ar putea începe să aibă sens dacă se extind competenţele acestuia la securitatea cibernetică şi la aspectele militare ale programelor de sateliţi".