Startul în cursa pentru succesiunea lui Cameron la șefia Partidului Conservator și a Guvernului a fost dat. Cinci candidați se vor lupta pentru cele două poziții de lider, însă nu și cel mai vehiculat dintre ei.

Cursa pentru succesiunea la șefia Partidului Conservator și la Guvern, declanșată de Brexit și de demisia lui David Cameron, s-a deschis oficial, joi, însă nu fără incidente sau lovituri de teatru.

De ce nu va fi Boris Johnson următorul premier?

Cinci candidați s-au înscris în cursă, dar nu și cel mai așteptat dintre ei, Boris Johnson.

Liderul taberei pro-Brexit a anunțat chiar joi că nu va candida, iar asta, la scurt timp după ce a fost făcut public faptul că aliatul său în campania pro-Brexit și actualul ministru al Finanțelor, Michael Gove a intrat în cursă pentru șefia Guvernului.

Michael Gove l-a trădat pe Boris Johnson

Michael Gove a declarat că viitorul premier britanic trebuie să fie susținător al Brexitului și să creadă trup și suflet în ieșirea din Uniunea Europeană, dar, totodată, spune că Boris Johnson nu ar putea să își asume leadership-ul.

"Avem nevoie de cineva care crede în decizia pe care poporul britanic a luat-o săptămâna trecută", a subliniat Michael Gove într-un interviu acordat postului BBC, unde a adăugat că viitorului lider îi va reveni și sarcina de a construi o economie mai dinamică.

Surprinzător, Boris Johnson, fostul primar al Londrei, a fost de acord cu opinia lui Michael Gove și a confirmat că el nu este persoana adecvată pentru a-și asuma responsabilitatea guvernării pe timp de Brexit, deși a reușit să gestioneze Marea Britanie în situații de revoltă sau pe timpul atacurilor teroriste.

Partidul Conservator, în război?

Actualul ministru al justiției care s-a înscris în cursa pentru succesiunea lui David Cameron în ultimul moment susține că a luat această decizie miercuri seară, după ce a ajuns la concluzia că fostul primar al Londrei, Boris Johnson, nu este capabil să unească partidul sau țara, transmite Agerpres.

"Am vrut să ajut la construcția unei echipe în spatele lui Boris Johnson, pentru ca un politician care a susținut ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană să ne conducă spree un viitor mai bun. Dar, cu părere de rău, am ajuns la concluzia că Boris nu are capacitatea de a conduce sau construi o echipă pentru această însărcinăre", a spus Gove.

O promisiune pe care Michael Gove le-a făcut-o britanicilor a fost cea că va depune eforturi să aducă imigrația provenită din afara Uniunii Europene la un nivel gestionabil.

"Voi negocia dur și cu mare atenție la detalii pentru a obține cel mai bun acord pentru Marea Britanie. Numai atunci când vom fi în afara Uniunii Europene vom putea aduce cifrele privind imigrația sub control, așa cum dorește populația", spune Gove.

Doi se bat și al treilea câștigă

Theresa May, ministrul de Interne al Marii Britanii, s-a ținut la distanță de ceea ce înseamnă războiul intern care a lovit Partidul Conservator, și chiar și de campania pentru referendum.

Theresa May, deși eurosceptică, a ales, totuși, la începutul anului, împotriva oricăror așteptări, să rămână fidelă premierului și să apere menținerea în Uniunea Europeană.

Dar s-a implicat cât mai puțin, iar acest lucru o face să pară o figură neutră, atractivă, cu șanse mari la șefia Guvernului britanic.

"Energie" pro-Brexit

Andrea Leadsom, secretar de stat al Energiei, care a cerut să se celebreze independența Regatului Unit după anunțul privind rezultatul referendumului, și-a anunțat candidatura făcând apel "să se profite cât mai mult de Brexit".

Ea a declarat, joi, că viitorul lider trebuie să fie cineva care și-a dorit ca țara să iasă din UE, transmite Reuters, citat de Agerpres.

"Următorul leader trebuie să fie cineva care să livreze promisiunile referendumului pentru că vede avantajele și crede în ele", a scris Leadsom.

"Munca" pentru Brexit

Ministrul Muncii, Stephen Crabb, a fost primul care și-a oficializat candidatura. Favorabil menținerii în UE, el a precizat că niciun pas înapoi nu mai este posibil și că "nu va exista un al doilea referendum", transmite Agerpres.

Într-un partid acuzat uneori de elitism, ministrul în vârstă de 43 de ani, originar din Țara Galilor și crescut de o mamă celibatară, poate să se bazeze pe o originile sale modeste, conform aceleași surse.

Stephen Crabb se întreba dacă Marea Britanie va ignora adevărurile inconfortabile sau dacă le va confrunta, odată instaurat Brexitul.

"Guvernul pe care intenționez să îl conduc o să aleagă calea optimismului și pragmatismului, care, cred eu, vor conducea Marea Britanie spre mai bine", spune Crabb.

Apărarea!

Fostul ministru al Apărării, Liam Fox, este un alt candidat care vrea scaunul lui Cameron.

Fox a fost nevoit să demisioneze din postul de ministru în 2011 după un scandal privind diverse conflicte de interese.

Fost medic și împătimit al valorilor tradiționale, veteran eurosceptic, el a mai încercat și în 2005 să obțină președinția Conservatorilor în fața lui David Cameron.

Liam Fox este considerat a fi un outsider, dar are ceva sprijin în rândurile militanților de partid.

"Intru în această cursă cu mult optimism și încredere pentru Marea Britanie. O să părăsim Uniunea Europeană. Nu cred că publicul britanic o să accepte libera mișcare pentru a avea acces la piața unică", crede Fox.