ISIS amenință numeroase țări din Africa de Nord, iar SUA își extind intervenția din zonă. În Libia, se află deja consilieri militari americani, formând avangarda unui nou război al dronelor. Și forțele special franceze derulează operațiuni în Libia.

SUA au de săptămâna aceasta o nouă bază pentru drone, în Sicilia, de unde pot lansa atacuri atunci când forțele speciale americane sunt amenințate în Libia. Guvernul italian a insistat asupra acestui aspect, ca dronele să fie folosite doar în scopuri defensive. Roma și-a dat acordul luna trecută, după mai bine de un an de negocieri, dar informația a fost publicată abia marți de The Wall Street Journal.

Acum, SUA caută alte baze în Africa de Nord, de unde să poată lansa drone fără niciun fel de restricții.

Iar cotidianul Le Monde a scris, miercuri, că forțele speciale franceze acționează în estul Libiei. Potrivit Zeit Online, ministrul Apărării, Jean-Yves Le Drian, a lansat, în aceeași zi, o anchetă privind compromiterea unor operațiuni secrete, după dezvăluirile cotidianului francez.

Din aceste informații reiese, potrivit Spiegel Online, faptul că SUA își extind acțiunile împotriva organizației teroriste Statul Islamic în Libia și că se bazează pe sprijinul Franței. Washingtonul și Parisul doresc să-i oprească pe jihadiști înainte ca aceștia să destabilizeze întreaga regiune, iar Libia va fi următorul front în războiul împotriva ISIS.

"Trebuie să facem mai mult", declara, în ianuarie, generalul Joseph Dunford, președintele Statului Major General al SUA. Franța și Statele Unite ar trebui să lanseze "o acțiune militară decisivă", dar numai "împreună cu noul guvern", mai spunea Dunford. În Libia nu există însă nici în prezent un nou guvern.

Forțele speciale americane, active în Libia

Dar operațiunea SUA împotriva ISIS în Libia a început deja. Primele poziții ale ISIS au fost atacate de Statele Unite în noiembrie 2015. La acea vreme, a fost ucis într-un atac cu drone Abu Nabil al-Anbari, un lider irakian a ISIS. Luna aceasta a avut loc cel de-al doilea atac, în care peste 40 de persoane, inclusiv doi ostatici sârbi, au fost ucise.

Mai mult, de câteva luni se derulează, în secret, operațiuni la sol. Despre această misiune secretă a forțelor speciale americane s-a aflat după ce fotografii ale americanilor au fost postate pe Facebook de către Forțele Aeriene Libiene. În fotografii apar bărbați cu arme de asalt, în blugi și cămăși în carouri.



Libienii susțin că 20 de americani înarmați au aterizat într-o dimineață la baza lor aeriană. Forțele Aeriene Libiene s-au declarat iritate de faptul că nu au știut inițial de ce au venit americanii. "Au discutat cu alte structuri ale armatei libiene", au precizat Forțele Aeriene Libiene.

După apariția acestor fotografii, oficiali din domeniul apărării au confirmat, în decembrie 2015, pentru NBC News că forțe speciale americane au fost ”pentru ceva timp” în Libia. Ei au susținut însă că acestea au fost trimise pentru a consilia forțele libiene, nu pentru a derula operațiuni.


ISIS a luat în vizor ruta refugiaților

Libia oferă ISIS condiții ideale. Din vara anului 2014, țara este împărțită între două guverne și milițiile care le susțin. În decembrie 2015, s-a ajuns la un acord, cu medierea ONU, a unui guvern de uniune națională, dar implementarea lui este dificilă. Iar rețeaua teroristă profită de acest haos.

Circa 5.000 de luptători ISIS s-ar afla în prezent în Libia. Deocamdată, jihadiștii nu au reușit să pună mâna pe niciun câmp petrolifer libian, dar au în vizor astfel de acțiuni. Ei vizează, totodată, și traficul profitabil cu refugiații care vor să ajungă în Europa.

Jihadiștii și-au stabilit cartierul general în orașul Sirte și dețin controlul asupra mai multor sate de-a lungul coastei libiene.

Pentru țările vecine Libiei ISIS reprezintă deja o problemă reală. În Tunisia au avut loc mai multe atacuri care au fost planificate în Libia. Guvernele din Senegal, Niger și Egipt se tem că ramura libiană a ISIS ar putea zgudui întreaga zonă Sahel.