Trei figuri de prim-plan din grupul Renew Europe al Parlamentului European au cerut luni ca eurodeputații să se pronunțe prin vot asupra unei moțiuni de cenzură împotriva comisiei Ursulei von der Leyen.

Aceștia îi reproșează aprobarea planului de relansare al Poloniei în pofida deficiențelor Varșoviei în privința respectării statului de drept, relatează AFP, citată de Agerpres.

Pentru a fi supus la vot în sesiune plenară, acest text împotriva executivului UE pregătit de olandeza Sophie in't Veld, fostul premier belgian Guy Verhofstadt și vicepreședintele grupului Renew Luis Garicano (Spania), va trebui mai întâi să fie semnat de cel puțin o zecime dintre eurodeputați, respectiv circa 70.

Dacă Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, "continuă să refuze să aplice cu seriozitate regulile de condiționalitate privind statul de drept", care vizează condiționarea plății fondurilor europene de respectarea cu strictețe de către statele membre a drepturilor fundamentale, "îi vom retrage susținerea noastră", a spus Guy Verhofstadt.

Comisia Europeană a dat miercurea trecută undă verde planului de relansare polonez în valoarea de 35,4 miliarde de euro, blocat de un an din cauza deficiențelor reproșate Varșoviei în materie de independență a justiției.

Cei trei responsabili din cadrul Renew Europe consideră însă insuficiente anunțurile Varșoviei, între care ridicarea suspendării unui judecător și votul din Parlamentul polonez privind desființarea camerei disciplinare menite să-i controleze pe judecători, care au deschis calea pentru aprobarea planului polonez.

Condițiile cerute de Comisie sunt "sub cele solicitate de Curtea de Justiție a UE (CJUE) și nu răspund refuzului autorităților poloneze de a recunoaște primatul dreptului UE", în contextul în care Varșovia "nu manifestă nicio intenție (...) de a restabili pe deplin independența puterii judiciare", susține Sophie in't Veld, acuzând-o pe Ursula von der Leyen că "a creat o problemă politică majoră".

În cadrul votului din Comisie, două nume grele ale executivului UE, daneza Margrethe Vestager (Renew Europe) și olandezul Frans Timmermans (S&D), ambii vicepreședinți executivi, s-au opus validării planului polonez.

"Comisia este conștientă că soluțiile anunțate de autoritățile poloneze sunt pur cosmetice", și-a exprimat indignarea Guy Verhofstadt într-o scrisoare către grupul său politic, consultată de AFP.

Pentru a fi adoptată în PE, o moțiune de cenzură trebuie să fie aprobată cu două treimi din voturile exprimate.

Contactați de AFP, responsabili și purtătorii de cuvânt ai diferitelor grupuri (Verzi, S&D, Renew și PPE) nu au dorit să aibă o luare de poziție înainte de reuniunile prevăzute să aibă loc în cursul după-amiezii la Strasbourg.

Iratxe Garcia Perez, președinta grupului S&D, a cerut totuși săptămâna trecută ca orice plată către Polonia din fonduri UE să fie refuzată până când Varșovia nu îndeplinește "toate condițiile" stabilite de CJUE, în timp ce Verzii au exprimat "preocupări grave".