Cazul Pegasus, un software fabricat de o companie israeliană, la care guverne au recurs pentru a spiona militanți, jurnaliști, opozanți din lumea întreagă este 'complet inacceptabil' dacă informațiile se confirmă, a reacționat luni președinta CE.

”Acest lucru trebuie să fie verificat”, dar dacă ”se adeverește” atunci este ”complet inacceptabil”, a subliniat Ursula von der Leyen într-o declarație făcută presei la Praga, relatează Agerpres.

”Libertatea presei este o valoare centrală a Uniunii Europene”, a avertizat șefa Executivului european, care a prezentat în capitala cehă planul de redresare și reziliență al Cehiei (PNRR), în valoarea de 7 miliarde de euro.

Potrivit unei investigații publicate duminică de un consorțiu format din 17 media internaționale, software-ul Pegasus, dezvoltat de compania israeliană NSO Group, ar fi permis spionarea a cel puțin 180 de jurnaliști, a 600 de oameni politici, a 85 de militanți pentru drepturile omului și a 65 de șefi de companii.

Pe această listă figurează numărul de telefon al jurnalistului mexican Cecilio Pineda Birto, împușcat la câteva săptămâni după apariția sa pe acest document, precum și cele ale corespondenților străini ai mai multor mass-media, între care Wall Street Journal, CNN, France 24, Mediapart, El Pais sau AFP.

Potrivit portalului ungar de investigații Direkt36, citat de agenția EFE, programul Pegasus a fost folosit în Ungaria pentru spionarea mai multor jurnaliști, proprietari ai unor mass-media, avocați și fotografi.

Programul spion Pegasus, introdus într-un smartphone, oferă atacatorului acces complet la mesajele dispozitivului, e-mailuri, microfon, cameră, apeluri și contacte ale proprietarului dispozitivului.