Președintele-desemnat al viitoarei Comisii Europene cere guvernului de la Londra o propunere de comisar european, a declarat un oficial al Executivului de la Bruxelles.

Ursula von der Leyen i-a trimis premierului britanic Boris Johnson o scrisoare în care îi solicită să prezinte un candidat la postul de comisar european, de preferat o femeie,

„Președinta aleasă tocmai a trimis o scrisoare prim-ministrului britanic Boris Johnson. Ea îl invită pe domnul Johnson să propună nume - unul sau mai multe - de candidat britanic și încurajează a se propune candidați femei, având în vedere obiectivul de a avea o Comisie în care să se atingă paritatea” (de gen - n.red.), a declarat Dana Spinanț, purtător de cuvânt adjunct al viitoarei Comisii.

Marea Britanie nu a propus până acum niciun candidat, considerând că o asemenea nominalizare ar fi fost o „distracție inutilă”, dat fiind că Regatul Unit urma să părăsească UE la 31 octombrie, iar noua Comisie și-ar fi început mandatul pe 1 noiembrie.

Dar ieșirea Marii Britanii din Uniune a fost amânată până la 31 ianuarie, în timp ce Ursula von der Leyen speră să-și instaleze Comisia pe 1 decembrie.

Comisia așteaptă și o propunere din partea României, iar premierul Ludovic Orban a anunțat miercuri că îi propune pe europarlamentarii Adina Vălean și Siegfried Mureșan pentru poziția de comisar.

Potrivit europarlamentarilor PNL din Comisia pentru Transporturi, candidatul selectat pentru poziția de comisar european în domeniul transporturilor ar urma să fie audiat pe 14 noiembrie de comisia Parlamentului European. Pentru această poziție Ursula von der Leyen a selectat-o pe Rovana Plumb, prima propunere a guvernului condus de Viorica Dăncilă, dar aceasta a fost repsinsă de Comisia Juridică a Parlamentului European pentru un conflict de interese.