Președinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vrea o reechilibrare a Uniunii Europene, deoarece lumea are nevoie de o voce europeană puternică.

''Obiectivul meu politic este acela de a reechilibra UE între est și vest, între sud și nord, între țări mici și țări mari, între state membre noi și vechi'', a declarat marți, la Zagreb, Ursula von der Leyen, după o întrevedere cu premierul croat, Andrej Plenkovici.

"Lumea are nevoie de mai multă Europă, are nevoie de o voce europeană puternică, pe care o putem avea doar dacă suntem uniți", a spus președinta aleasă a Comisiei Europene, relatează Deutsche Welle. "Toți știm că provocările ne pot uni, ne pot face mai puternici și mai plini de succes", a mai spus Von der Leyen. 

După ce a condus Ministerul german de interne, Ursula von der Leyen urmează să devină președintă a Comisiei Europene începând cu luna noiembrie. 

La Zagreb, ea și-a exprimat sprijinul pentru eforturile Croației de aderare la Zona euro și la Spațiul Schengen. 

"Sunt alături de dumneavoastră", a declarat Ursula von der Leyen în cursul unei întâlniri cu premierul croat, Andrej Plenkovici.

Croația e ultima țară care a aderat la Uniunea Europeană, în 2013, și va prelua Președinția rotativă a Consiliului UE în ianuarie 2020.

Vizita în Croația a venit la scurt timp după cea din Polonia, țară al cărei guvern conservator a intrat de mai multe ori în conflict cu Bruxellesul în ultimul timp, pe teme precum migrația sau modificările din sistemul judiciar.

Chiar înainte de a trece de testul Parlamentului European, Von der Leyen s-a poziționat ca un mediator între vechea și noua Europă, declara pentru Deutsche Welle jurnalistul polonez Adam Szostkiewicz, comentând vizita ei la Varșovia. 

Pe de altă parte, politiciana CDU a pledat pentru mai multă înțelegere pentru state membre precum Polonia și Ungaria atunci când e vorba de statul de drept. Ea a declarat pentru Süddeutsche Zeitung că "nimeni nu e perfect".