Pentru prima dată după atâția ani, liderul chinez avea nevoie cu disperare de câteva lucruri din partea Statelor Unite.

Atunci când președintele american Joe Biden s-a întâlnit cu liderul chinez Xi Jinping pe plaiurile din Silicon Valley, s-a constatat o ușoară, dar semnificativă schimbare în dinamica puterii dintre cele două țări care, în ultimii ani, s-au tot acuzat reciproc, impunându-și sancțiuni, comentează The New York Times.

Pentru prima oară după atâția ani, un lider chinez avea cu disperare nevoie de câteva lucruri din partea Statelor Unite. Cu ocazia întrevederii, lista lui Xi a început cu revigorarea investițiilor financiare americane în China și cu eliminarea unui control în exportul de tehnologie, control care, cel puțin temporar, a redus capacitatea Beijingului de a mai produce cei mai perfecționați semiconductori.

Toate astea ar putea explica de ce consilierii lui Biden au putut negocia, corect și rapid în conformitate cu standardele chinezilor, un posibil acord important vizând stoparea intrării fentanilului (analgezic opioid sintetic - n. r.) în Statele Unite și reluarea comunicării între armate, extrem de importantă pentru două superputeri ale căror forțe se întărâtă reciproc aproape în fiecare zi.

"Reluarea acestor contacte între armate, și nu doar la nivel ministerial, dar și la nivelul comandamentelor regionale și operaționale, este într-adevăr extrem de importantă pentru a se evita niște calcule eronate și niște greșeli”, a declarat joi, într-un interviu, secretarul de stat Antony Blinken.

Întrebarea care se pune acum este dacă ofensiva de „vrăjeală” a lui Xi -  evidentă mai ales miercuri seara, în timpul unor întrevederi cu mai mulți înalți oficiali – marchează o schimbare de durată sau doar o manevră tactică.

Deși consilierii lui Biden s-au declarat mulțumiți de rezultatele concrete ale întrevederii, ei au recunoscut totodată că s-ar putea ca ele să fie de scurtă durată. Dosarul Chinei din ultimii ani, în privința respectării și a punerii în aplicare a unor acorduri similare, a fost cu dus-întors. Și este posibil ca Xi să caute doar o cale de a ieși cu bine dintr-una dintre cele mai falimentare perioade cu care se confruntă în ultimii 40 de ani, prin prăbușirea pieței imobiliare și prin lipsa de încredere a consumatorilor.

Cu toate astea, Biden pare bucuros să profite de acest respiro, sperând ca, înaintea alegerilor prezidențiale, să poată reface competitivitatea industriei manufacturiere și să îngreuneze avansurile Chine în regiunea Pacificului.

Miercuri, atunci când discuțiile au ajuns la comunicațiile dintre armate, Xi i-a recomandat de mai multe ori lui Biden să ridice doar telefonul și să-l sune, dacă se vor ivi probleme. Desigur, convorbirile telefonice dintre cei doi lideri nu sunt niciodată chiar atât de ușoare. (În special China, insistă ca fiecare cuvânt să fie bine măsurat cu mult timp înainte).

Dar adevăratul test va surveni în decursul negocierilor viitoare. Deși americanii nu au spus prea multe despre asta, partea chineză a instituit un grup de lucru care va examina riscurile inteligenței artificiale în sistemele de armament, inclusiv în privința armamentului nuclear.

China nu s-a implicat niciodată în tratative vizând mărimea și obiectivele armamentului nuclear, afirmând că, în comparație cu Rusia și cu Statele Unite, ea dispune de atât de puține arme de acest fel, încât dorește să le egaleze înainte de a face vreun angajament, comentează David A. Sanger.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA