Austria, la un pas de introducerea vaccinării obligatorii. Djokovici ar putea rata și Roland Garros
Parlamentul austriac urmează să dezbată și să supună la vot săptămâna aceasta vaccinarea obligatorie. Franța introduce un permis de vaccinare, care ar putea afecta participarea tenismenului sârb Novak Djokovici la Roland Garros.
Guvernul austriac a prezentat duminică proiectul final pentru vaccinarea generală obligatorie împotriva Sars-CoV-2.
Astăzi, proiectul prezentat de cancelarul Karl Nehammer. ministrul sănătății, Wolfgang Mückstein, și Karoline Edtstadler, ministrul pentru afaceri europene și constituționale, va fi discutat în cadrul Comisiei de sănătate a Consiliului Național (Camera Inferioară a Parlamentului), iar joi va fi supus votului în Parlament, relatează Die Presse.
Campania de vaccinare obligatorie se va desfășura în trei etape:
1. La 1 februarie 2022 va intra în vigoare legea vaccinării obligatorii. Fiecare familie/ persoană va fi informată în scris.
2. Din 15 martie se vor face verificări privind respectarea legii de către polițiști, de exemplu prin controale în trafic.
3. Faza a treia include scrisori de reamintire și sancțiuni pentru nerespectarea vaccinării pe baza registrului de vaccinare. Elga GmbH, agenția statului care se ocupă de aceste notificări, a anunțat recent că acest lucru nu va fi posibil din punct de vedere tehnic până în aprilie cel mai devreme. De altfel, nu a fost stabilită o dată pentru debutul celei de-a treia faze. Ea se va aplica doar dacă este ”necesară din punct de vedere epidemiologic”.
Pentru cine e obligatorie vaccinarea?
Toate persoanele cu vârsta peste 18 ani care au reședința principală sau secundară în Austria trebuie să se vaccineze, potrivit protocolului stabilit de ministrul sănătății, la recomandarea Consiliului Național de Imunizare. În prezent, aceasta include primele două doze, dar și boosterul.
Ce se întâmplă cu cei care au trecut prin boală?
Orice persoană care a avut Covid-19 este scutită de obligația de a se vaccina timp de șase luni de la însănătoșire, mai exact 180 de zile de la testul pozitiv. Aceste persoane trebuie să prezinte un certificat în cazul în care sunt verificate de poliție.
Care sunt excepțiile?
Copiii și tinerii sub 18 ani, femeile însărcinate (pe durata sarcinii) și persoanele care nu pot fi vaccinate din motive medicale nu trebuie să se vaccineze. Scutirile medicale pot fi acordate pentru alergii, transplant de organe, transplant de celule stem sau boli autoimune. Excepții se pot face și în cazul în care o persoană suferă de anxietate.
Ce amenzi se aplică pentru cei care refuză vaccinarea?
Penalitățile sunt între 600 și 3.600 de euro. Proiectul de lege nu prevede închisoarea pentru cei care nu se vaccinează.
Medicii care eliberează certificate false pentru excepții de la vaccinare pot fi amendați cu până la 7.200 de euro.
Jede Person darf maximal vier Mal gestraft werden. Sofern man einen Strafbefehl erhält, kann man dem Gesundheitsministerium zufolge die Strafe noch abwenden, indem man sich innerhalb von zwei Wochen doch noch impfen lässt. Juristischer ausgedrückt: Wer eine „tätige Reue" zeigt, kann sich aus der Strafe herausimpfen.
Fiecare persoană poate fi sancționată de maximum patru ori. Potrivit Ministerului sănătății, o persoană poate scăpa de amendă dacă se vaccinează în termen de două săptămâni.
Cât va dura campania de vaccinare obligatorie?
Până la 31 ianuarie 2024. Situația va fi monitorizată de o comisie înființată la nivelul Cancelariei, care va prezenta un raport la fiecare trei luni.
În prezent, 78,5% din populația eligibilă din Austria este vaccinată cu schema completă.
Sâmbătă, circa 27.000 de persoane au demonstrat la Viena împotriva vaccinării obligatorii.
Franța și Grecia, urmează Germania
În Germania, un proiect similar, susținut de cancelarul social-democrat Olaf Scholz, ar putea fi dezbătut în Bundestag la sfârșitul lunii ianuarie.
În Franța, Parlamentul a dat duminică votul final privind obligativitatea permisului de vaccinare. Confruntat cu o creștere a cazurilor - în jur de 300.000 de persoane infectate zilnic în ultima săptămână, Guvernul de la Paris speră să introducă noul permis încă de săptămâna aceasta.
După aplicarea permisului de vaccinare va fi necesară o schemă de vaccinare completă pentru a avea acces la transportul public interregional, diverse activități distractive, baruri și restaurante. Nu va fi acceptat nici măcar un test negativ.
Noul permis va fi obligatori pentru persoanele de peste 16 ani.
Parlamentarii socialiști s-au opus proiectului și intenționează să sesizeze Consiliul constituțional pentru a garanta respectarea libertăților fundamentale.
Noi probleme pentru Novak Djokovici
Ministrul sporturilor, Roxana Mărăcineanu, a anunțat pe Twitter că, după adoptarea acestui permis, ”el va fi obligatoriu pentru a intra în spațiile deja supuse pașaportului sanitar (stadioane, teatre sau săli), atât pentru spectatori, sportivi, profesioniști, francezi sau străini".
Pe 7 ianuarie, ea susținuse că Novak Djokovici ar putea participa la turneul de tenis de la Roland Garros.
Grecia: Vaccinare obligatorie pentru persoanele de peste 60 de ani
De astăzi, în Grecia intră în vigoare vaccinarea obligatorie pentru persoanele de peste 60 de ani. Cei care decid să nu se vaccineze vor plăti o taxă lunară de 100 de euro, relatează Euronews.
Sumele colectate din amenzi vor fi folosite pentru a sprijini spitalele din Grecia.
Premierul Kyriakos Mitsotakis a exclus vaccinarea obligatorie pentru alte grupe de vârstă.
Comentarii