Țările ar trebui să evite administrarea vaccinului anti-COVID-19 de la AstraZeneca la persoanele de peste 60 de ani.

Declarația a fost făcută duminică de către Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), pe fondul temerilor legate de apariția unor cazuri rare de tromboze și în condițiile în care tot mai multe vaccinuri devin disponibile în lupta împotriva noului coronavirus, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Agenția Europeană pentru Medicamente consideră serul de la AstraZeneca sigur pentru toate grupele de vârstă. Cu toate acestea, mai multe state membre ale Uniunii Europene au stopat administrarea vaccinului pentru persoanele sub o anumită vârstă, de obicei cuprinsă între 50 și 65 de ani, limitând utilizarea sa la populația mai în vârstă, din cauza apariției unor cazuri rare, însă grave, de cheaguri de sânge, în special la populația mai tânără.

"În contextul unei pandemii, poziția noastră a fost și este că raportul risc-beneficiu rămâne favorabil pentru toate grupele de vârstă", a declarat Marco Cavaleri pentru ziarul italian La Stampa.

Cu toate acestea, pe măsură ce numărul de cazuri de COVID-19 scade și, ținând cont că populația mai tânără este mai puțin expusă la riscurile legate de COVID-19, Cavaleri a spus că ar fi mai indicată utilizarea la această grupă de vârstă a vaccinurilor pe bază de ARN messenger, precum Moderna și Pfizer/BioNTech.

Întrebat dacă autoritățile sanitare ar trebui să evite administrarea vaccinului AstraZeneca la persoanele cu vârsta peste 60 de ani, Cavaleri a răspuns: "Da, multe țări, precum Franța și Germania, se gândesc la asta în condițiile unei mai mari disponibilități a vaccinurilor pe bază de tehnologie ARN messenger".

Guvernul italian a anunțat vineri că va limita utilizarea vaccinului AstraZeneca la persoanele cu vârsta peste 60 de ani, după ce un adolescent care a fost vaccinat cu acest ser a murit după ce a dezvoltat de o formă rară de cheaguri de sânge.

La fel ca multe alte țări europene, Italia a stopat temporar în martie inoculările cu AstraZeneca din cauza îngrijorărilor legate de apariția unor cazuri rare de tromboze.